Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-23
Naujienos











STRINGA DARBO UŽMOKESČIO REGULIAVIMO SISTEMA

2004-09-13

Pastaruoju metu šalyje atsirado veiksnių, skatinančių darbo užmokesčio augimą. Tai ir darbuotojų migracija į ES šalis, ir ekonomikos augimas, ir pagaliau artėjantys LR Seimo rinkimai. Tačiau Lietuvoje darbas apmokamas bene šykščiausiai visoje ES.

Darbo užmokesčio augimo tempai pajudėjo tik nustatant minimalų darbo užmokestį, kuris praėjusiais metais buvo padidintas iki 500 litų per mėnesį. Tačiau didesnis nei minimalus darbo apmokėjimas apskritai nereguliuojamas ir priklauso nuo darbdavių iniciatyvos. Nors Darbo kodeksas numato, kad dėl darbo užmokesčio reguliavimo ir indeksavimo turi susitarti darbdaviai ir darbuotojų atstovai (profesinės sąjungos ir darbo tarybos), tarp darbdavių ir profesinės sąjungos derybos nevyksta nei šakiniu, nei regioniniu, nei nacionaliu lygiai. Valdžia taip pat neskatina tokių derybų. Problema - kolektyvinių sutarčių nėra pasirašiusios 90 proc. įmonių, daugelyje nėra nei profesinės sąjungos, nei darbo tarybų.


Socialinės apsaugos ir darbo ministerija darbdaviams ir profesinėms sąjungoms pasiūlė pradėti svarstyti galimybę nuo 2005 m. sausio 1 dienos minimalų mėnesinį darbo užmokestį padidinti iki 600 litų per mėnesį. Suprantama, kad profesinės sąjungos pritars šiam ministerijos žingsniui, o darbdaviai savo pozociją paskelbs LR trišalėje taryboje. Pagaliau yra vilčių, kad nacionalinės darbdavių ir profesinių sąjungų organizacijos pradės derybas ir susitars, kaip reguliuoti ir indeksuoti darbo užmokestį.


Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai (LPSK) nesuprantama, kodėl Seime įstrigo minimalaus darbo užmokesčio ir socialinių išmokų  indeksavimo įstatymo projektas? Visuomenei reikia aiškumo ir dėl darbinių pajamų apmokestinimo mažinimo. Be to, gali tekti spręsti ir minimalaus mėnesinio darbo užmokesčio didinimo diferencijavimą atskirose šakose ar teritorijose, nes tokia galimybė numatyta ir Darbo kodekse.


Klausimų iškyla daugiau nei atsakymų. Viskas priklausys nuo socialinių partnerių: Vyriausybės, darbdavių ir profesinių sąjungų iniciatyvos, siekiant priimti sprendimą dėl darbo užmokesčio reguliavimo.


LPSK informacija

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras