Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-16
Naujienos











<< atgalUgniagesiai gelbėtojai kartu su „Statoil“ pradeda masiškiausius gaisrinės saugos mokymus

2013-02-27

76-ių degalinių tinklą valdančios bendrovė „Statoil Fuel & Retail Lietuva“, šios įmonės darbuotojų profesinė sąjunga, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos ir Lietuvos gaisrinės saugos asociacija pradeda rengti masiškiausius gaisrinės saugos mokymus degalinėse. Per 2013 metus saugos specialistai ir ugniagesiai gelbėtojai apmokys 400 degalinių darbuotojų tinkamai reaguoti į ugnies pavojų, o patys iš kolegų Norvegijoje semsis patirties plėtojant verslo ir valdžios institucijų bendradarbiavimą. Kaip elgtis užsidegus automobiliui „Statoil“ patars  ir  klientams

Beveik 400 tūkst. litų vertės projektui 90 proc. lėšų skiria Norvegijos vyriausybės fondas „Norway Grants“, likusius 10 proc. investuoja pati „Statoil Fuel & Retail Lietuva”.

 

„Skiriame didelį dėmesį sveikatos, saugos ir aplinkosaugos sritims.  Gaisro pavojų vertiname kaip vieną didžiausių rizikų degalinėse. Norėdami užtikrinti jo prevenciją vykdysime plačiausio masto gaisrinės saugos mokymus bei pratybas degalinėse. „Norway Grants“ finansuojamas projektas yra svarbus siekiant mūsų strateginio prioriteto užtikrinti aukščiausius sveikatos, saugumo ir aplinkosaugos standartus“, – sakė „Statoil Fuel & Retail Lietuva” viceprezidentas  Giedrius Bandzevičius.

 

„Džiaugiamės aktyvia „Statoil“ pozicija bei jų noru daugiau dėmesio skirti gaisrinei saugai – tai padeda užtikrinti saugesnę mūsų visų aplinką. Šis projektas taip pat atkreips ir visuomenės dėmesį į transporto priemonių gaisrus bei tinkamą reagavimą“, – sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas vidaus tarnybos pulkininkas Vygandas Kurkulis.

 

„Saugi darbo aplinka yra vienas pamatinių deramo darbo principų, kurių įtvirtinimui Norvegija skiria ypatingą dėmesį. Lietuvoje Norvegijos paramos spektras ypač platus- nuo pilietinės visuomenės stiprinimo ar paramos rizikos grupės vaikams ir jaunimui iki deramo darbo ir dialogo tarp socialinių partnerių skatinimo. Statoil projektas- puikus tokių iniciatyvų pavyzdys“, – sakė Norvegijos ambasadorius Lietuvoje Leif Arne Ulland.

 

Ir teoriniai, ir praktiniai mokymai

Iki lapkričio mėnesio truksiantį gaisrinės saugos projektą sudaro du etapai. Pirmajame gaisrinės saugos ekspertai surengs 20 teorinių seminarų didžiuosiuose šalies miestuose 400-tams „Statoil“ degalinių tinklo darbuotojų. Seminarų metu darbuotojai gilins teorines žinias ir praktinius įgūdžius, kaip elgtis užsiliepsnojus automobiliui.

 

Antrojo etapo metu įvyks 4 praktinės pratybos, kurių metu bus imituojami gaisro atvejai. Pirmieji jį gesinti pradės darbuotojai, o vėliau, gavę pagalbos prašymą, prisijungs konkretų rajoną saugantys ugniagesiai gelbėtojai. Jie ne tik pasitikrins, kaip yra pasirengę  gesinti gaisrus degalinėse, bet ir dirbs kartu su įmonės darbuotojais, kurie pirmieji reaguoja į kilusį gaisrą. Po pratybų vyks aptarimas, kurio metu bus aptariamos pratybose išmoktos pamokos, dalinamasi žiniomis ir patirtimi. Planuojama, jog į pratybas įsitrauks apie 70 Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnų.

 

„Siekiame, kad tai būtų ne eiliniai mokymai, o darbuotojai realiai išmoktų elgtis gaisro atveju, nes kai jis kils, skaityti instrukcijas nebus laiko. Praktinių įgūdžių formavimas leis užtikrinti didesnį degalinių, jų darbuotojų, klientų bei aplinkinių saugumą“, - sakė  Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksandras Posochovas.

 

Projekto metu Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento darbuotojai taip pat vyks semtis gerosios patirties iš kolegų Norvegijoje – kaip šioje šalyje vykdomas privataus ir viešojo sektoriaus bendradarbiavimas užtikrinant maksimalią gaisrinę saugą. Projekto pabaigoje ketinama surengti varžybas tarp ugniagesių gelbėtojų, ,,Statoil Fuel & Retail Lietuva’’  darbuotojų ir žiniasklaidos atstovų – varžybų metu bus dar sykį tikrinamos žinios ir praktiniai įgūdžiai.

 

2012 m. degė daugiau nei 1 tūkst. transporto priemonių

2012 metais ugniagesiams Lietuvoje teko gesinti 1182 transporto priemonių gaisrus. Jų metu žuvo 1 žmogus. Vien dėl  transporto priemonių elektros instaliacijos gedimų pernai kilo 574 gaisrai, o dėl transporto priemonių kuro tiekimo sistemos gedimų ugniagesiams teko gesinti 143 gaisrus. Dėl transporto priemonių dujų įrangos gedimų buvo gesinta 50 gaisrų.

 

Šiais metais vien per sausio mėnesį ugniagesiams jau teko gesinti  87 transporto priemonių gaisrus.

 

„Lietuvos draudimas“ pernai užfiksavo 70 gaisro atvejų, kuriuose degė bendrovės drausti automobiliai. Įmonės duomenimis, kas 7-tas dėl gaisro nukentėjęs automobilis buvo BMW markės, kas 12-tas – „Volkswagen“, „Renault“ ir „Ford“.

 

Per 20 veiklos Lietuvoje metų „Statoil“ degalinėse yra buvę atvejų, kai vairuotojai į degalines atvyko su jau pradėjusiais degti automobiliais. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis per 2004-2013 metus Lietuvoje degalinių pastatuose bei jų teritorijose kilo 21 gaisras, kurių metu trys gyventojai patyrė traumas, žuvusių žmonių nebuvo.

 

Gaisro atveju svarbiausia - nedelsti

„Statoil“ degalinėse taip pat numatyta apie gaisrinę saugą informuoti vairuotojus, supažindinant, kaip elgtis užsidegus automobiliui.

 

Norėdami išvengti automobilio gaisro, vairuotojai turi atidžiau prižiūrėti ir nuolat tikrinti automobilio elektros instaliaciją, kuro tiekimo sistemą bei dujų įrangą. Ugniagesiai gelbėtojai primena, kad gaisras plinta itin sparčiai ir reaguoti į pavojų reikia nedelsiant.

 

Ekspertai vairuotojams pataria įsidėmėti tris svarbiausius dalykus, kaip elgtis užsidegus automobiliui:

1.     Nedelsiant išjunkite variklį

2.     Gesintuvu variklį gesinkite tik šiek tiek pravėrę variklio dangtį

3.     Jei gaisras kilo degalinės teritorijoje, nestokite prie sprogių zonų, pažymėtų raidėmis ,,Ex‘‘.  

 

 

Apie „Statoil Fuel & Retail Lietuva“

Tarptautinei degalų mažmeninės prekybos kompanijai „Statoil Fuel & Retail" priklausanti bendrovė „Statoil Fuel & Retail Lietuva“ yra viena iš mažmeninės prekybos naftos produktais lyderių Lietuvoje, valdanti 76 degalinių tinklą. Šiuo metu 24-juose Lietuvos miestuose veikia 63 pilno aptarnavimo „Statoil" degalinės ir 13 automatinių „Statoil 1-2-3" degalinių. Kompanija Statoil Fuel & Retail Lietuva yra viena pagrindinių investuotojų Lietuvoje.

 

„Statoil Fuel & Retail“ yra pirmaujanti Skandinavijos transportui skirtų degalų mažmeninės prekybos įmonė, kuri regione veiklą vykdo jau daugiau nei 100 metų. Bendrovė valdo apie 2300 pilno patarnavimo bei automatinių degalinių tinklą Skandinavijos šalyse, Lenkijoje, Baltijos šalyse bei Rusijoje.

 

100 proc. „Statoil Fuel & Retail“ akcijų priklauso bendrovei „Alimentation Couche-Tard, Inc.“, kuri valdo daugiau nei 8,1 tūkst. degalinių tinklą.

 

Apie Norvegijos ir EEE paramą

Norvegijos ir Europos Ekonominės Erdvės (EEE) parama yra skirta socialinei ir ekonominei atskirčiai Europoje mažinti bei dvišaliams santykiams su šalimis-paramos gavėjomis stiprinti. 2009-2014 metų laikotarpiu Norvegijos, Islandijos ir Lichtenšteino skirta  parama sudaro 1,79 milijardo eurų (6,17 mlrd. Litų). Norvegijos įnašas siekia apie 97% šios sumos. Parama skiriama 12 naujausių ES narių bei Graikijai, Portugalijai ir Ispanijai. Šiuo laikotarpiu Lietuvai skirta 84 milijonai eurų paramos, kuri bus skirstoma per 14 programų.  Viena šių programų yra Visuotinis deramo darbo ir trišalio dialogo skatinimo fondas.

 

 

Apie „Innovation Norway“

„|nnovation Norway“ administruoja Visuotinio deramo darbo ir trišalio dialogo skatinimo programą Lietuvoje, bei kitose 11 ES narių. Innovation Norway –svarbiausia Norvegijos vyriausybės inovacijų ir verslo skatinimo agentūra, pavaldi Norvegijos Pramonės ir Prekybos Ministerijai, bei Norvegijos apskritims.

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras