Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-24
Naujienos











<< atgalPavyzdingi transportininkai ar „akli“ inspektoriai?

2012-07-30

"Iš pirmo žvilgsnio kontrolės rezultatai atrodo puikiai. Vežėjai dirba tvarkingai, pažeidimų nedaro… Tačiau vairuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Ramūnas Narbutas atskleidžia, kad pažeidimų įmonėse yra daug daugiau nei matome patikrinimo rezultatuose, o įmonės nebuvo preciziškai patikrintos", - rašo CargoNews.
Visą birželio mėnesį transporto ir sandėliavimo įmones aktyviai „purtė“ Valstybinė darbo inspekcija (VDI). Darbo inspektoriai iš viso patikrino 44 transporto ir sandėliavimo įmones. Pati inspekcija šio planinio patikrinimo rezultatus vertina nevienareikšmiškai, nes kaip paaiškėjo, darbdaviai apie patikrinimus buvo informuoti iš anksto siekiant paskatinti juos kuo greičiau pašalinti įvairius darbuotojų saugos ir sveikatos bei darbo teisės reikalavimų trūkumus.

 

Transporto ir logistikos sektoriaus įmonės birželio mėnesį buvo tikrintos dėl augančių nelaimingų atsitikimų ir mirčių darbe skaičiaus. Iš visų 44 birželį patikrintų transporto ir sandėliavimo įmonių pasiskirstymas pagal miestus buvo toks: Vilniaus apskritis –2, Kauno – 6, Klaipėdos – 6, Šiaulių – 7, Panevėžio apskritis – 4, Telšių apskritis – 6, Tauragės apskritis – 3, Marijampolės apskritis – 5, Alytaus apskritis – 2, Utenos apskritis – 3.

 

Patikrinimo metu 25 įmonių vadovai buvo apklausti apie psichosocialinius rizikos veiksnius jų vadovaujamose įmonėse.

Maksimali bauda – 100 Lt

 

Tikrintose įmonėse aptikti pažeidimai mažai skyrėsi nuo praėjusiais metais vyravusių transporto įmonių pažeidimų. 2011 m. transporto įmonėse daugiausiai užfiksuota darbo-poilsio režimo pažeidimų, atsiskaitymo už nuvažiuotus kilometrus, darbų saugos ir sveikatos reikalavimų nesilaikymas, nekokybiškos sveikatos patikros. 2012 m. birželio patikrinimo metu užfiksuoti pažeidimai dėl darbo laiko, darbuotojų saugos ir sveikatos vidinės kontrolės įmonėje, profesinės rizikos vertinimo organizavimo, privalomų sveikatos tikrinimų, darbuotojų instruktavimo, mokymo ir atestavimo darbuotojų saugos ir sveikatos klausimais.

 

Stebina tai, kad VDI atstovės pasiteiravę, kokios griežčiausios sankcijos buvo pritaikytos pažeidimus dariusioms įmonėms, sužinojome, kad vos vienai įmonei buvo surašytas administracinės teisės pažeidimų protokolas ir skirta 100 Lt bauda. G. Banaitytė, kalbėdama apie maksimalias sankcijas, taip pat paminėjo, kad buvo surašyti 8 reikalavimai (18 % tikrintų įmonių) pašalinti pažeidimus.

 

Kaip viena griežčiausių pritaikytų sankcijų įvardinta 100 Lt. bauda paskirta už vairuotojų, vežančių krovinius, vairavimo ir poilsio režimo nesilaikymą. Vairuotojų profesinės sąjungos pirmininko Ramūno Narbuto nuomone, tai vienas dažniausiai pasitaikančių pažeidimų transporto įmonėse, tačiau taip pat kaip ne mažesnę problemą įvardino atsiskaitymą už kilometrus. „Darbo sutartyje forminama alga ir dienpinigiai, kurie priklauso nuo nuvažiuotų kilometrų skaičiaus. Mažiau kilometrų nuvažiavęs vairuotojas, gauna tik 50 proc. dienpinigių, daugiau nuvažiavęs, gali gauti ir 60 proc.,“ – pasakojo R. Narbutas.

 

G. Banaitytė anksčiau CargoNews redakcijai buvo minėjusi, kad šis pažeidimas populiarus, tačiau jis labai gerai maskuojamas.

Agnė Rutkauskaitė, CargoNews

Visas straipsnis - čia.

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras