Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-17
Naujienos











Sostinės viešajam transportui gresia paralyžius

2012-06-08

Gegužės 6 ir 7 dienomis prie Vyriausybės įvyko piketai dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) keleivių vežimo paslaugoms sumažinimo iki 9 proc. ir dėl sostinės savivaldybės skolų UAB „Vilniaus viešasis transportas“ (įsteigta sujungus savivaldybės įmones „Vilniaus troleibusai“ ir „Vilniaus autobusai“). Protestą surengė trys šios bendrovės profesinės sąjungos: Naujoji profesinė sąjunga (pirmininkė Alina Ryžinskaja – Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, LPSDPS), Viešojo transporto nepriklausoma darbuotojų profesinė sąjunga (pirmininkė Danuta Iljina – Profesinių sąjungų lyga) ir UAB „Vilniaus viešasis transportas” darbuotojų profesinė sąjunga (pirmininkas Jonas Dekaminavičius - „Solidarumas“).


Šiuo metu keleivių vežimo reguliariais maršrutais paslaugoms yra taikomas standartinis 21 proc. dydžio PVM, nors iki 2009 m. sausio 1 d. buvo taikomas lengvatinis 5 proc. tarifas.

Lietuvoje iš Europos Sąjungos šalių keleivių vežimo paslaugoms taikomas didžiausias PVM tarifas. Pvz., Belgijoje, Švedijoje, Portugalijoje taikomas 6 proc., Vokietijoje, Prancūzijoje – 7 proc., Lenkijoje, Ispanijoje – 8 proc., Italijoje – 10 proc., Latvijoje – 12 proc., Graikijoje – 13 proc., Čekijoje – 14 proc. tarifas.

Šiuo metu padėtis Vilniaus troleibusų ir autobusų parkuose yra kritiška, nes savivaldybė nuolat nepakankamai skiria lėšų viešajam transportui finansuoti; taikomas pernelyg didelis PVM mokestis, dėl ko nėra galimybių plėsti paslaugas ir atnaujinti parkus. Jau dabar trūksta būtinų transporto priemonių ir jų dalių bei medžiagų, reikalingų užtikrinti kokybiškam keleivių aptarnavimui bei autobusų ir troleibusų parkų darbui. Maža to, „Vilniaus viešojo transporto“ administracija nevykdo kai kurių įsipareigojimų, numatytų bendrovės kolektyvinėje sutartyje.

Visos aukščiau išvardintos problemos iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti nereikšmingos, tačiau, dėmesio stoka joms gali sukelti sostinės viešojo transporto sistemos (formuojamo dešimtmečius) nuosmukį. Jei nieko nebus daroma šiandien, netrukus gali kilti grėsmė „prieinamam“ viešojo transporto, kuris „neša socialinę naštą“ ir formuoja Vilniaus miesto, kaip Europos valstybės sostinės įvaizdį, egzistavimui. Todėl nesuprantama, kodėl šiai problemai valdžios institucijos neskiria dėmesio...

Vilniaus mero Artūro Zuokas perspėjo: „Politikams teks atsakyti, kodėl visuomeninis transportas Lietuvoje faktiškai yra stumiamas į bankrotą, gyventojams atimama viena iš pagrindinių teisių - judėti iš vienos vietos į kitą“.

Šiuo metu troleibusų prastovų sparčiai daugėja, palyginus su praeitais metais prastovų padaugėjo dvigubai, o tai gresia eismo saugumui.

Jeigu nebus priimtas sprendimas dėl PVM sumažinimo iki 9 procentų ir jei Vilniaus miesto savivaldybė negražins skolų įmonei (dotacijų ir kompensacijų), greit viešasis transportas bus paralyžiuotas.

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras