Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-22
Naujienos











Vilniaus oro uoste – nauja kolektyvinė

2012-02-01

Nuo sausio 1 d. įsigaliojo trečioji Tarptautinio Vilniaus oro uosto kolektyvinė sutartis. Profesinės sąjungos pirmininkas Robertas Pranckūnas sako, kad ruošiant kolektyvinę sutartį derybos vyko pakankamai sklandžiai.


Kai naujoji oro uosto vadovybė beveik prieš trejetą metų perėmė valdymą, paveldėjo 5 mln. litų skolos. Todėl derybose dėl naujos kolektyvinės sutarties socialinėms darbuotojų reikmėms pavyko susitarti dėl 100 tūkst. litų sumos. „Manau neblogai, esant tokiai ekonominei situacijai valstybėje. Liko nemažai punktų, dėl kurių nesutarėm. Sutartis pasirašyta metams su galimybe pratęsti dar metams, jei abiem pusėms tai tinka. Taip pat sutarta, kad reikalui esant ar kilus tam tikriems klausimams, mes galėtume įrašyti pataisas“, - teigia R.Pranckūnas. Tai praverstų gerėjant oro uosto finansiniams rodikliams, juolab kad iš vadovų girdėti optimistinių gaidų šių metų prognozėse.

 

Nuo 2010 m. buvo vykdoma oro uosto reorganizacija ir iš maždaug 950 darbuotojų liko tik apie 350. Pasak pirmininko, didžioji dauguma išėjo šalių sutarimu, darbuotojams buvo sumokėtos išeitinės kompensacijos, dėl šio proceso didesnių ginčų nekilo. Tačiau kai kuriuose padaliniuose pertvarka, anot jo, buvo vykdoma skubotai ir nepasiruošus.

 

Aviacijos saugumo departamente buvo sujungtos dvi tarnybos: patrulinė ir keleivių patikros. Šis procesas buvo skubotas ir neparuoštas, todėl žmonėms iš patrulinės tarnybos atėjusiems į keleivių patikros tarnybą, o keleivių patikros inspektoriams vykdant patrulinės tarnybos darbą trūko kompetencijos. Dėl šios priežasties vienas patrulinės tarnybos darbuotojas buvo nubaustas atleidimu iš darbo, nes padarė grubų aviacijos saugumo reglamento pažeidimą, bet dėl to, kad nebuvo tinkamų apmokymų. Apie mokymo procesus nuolat kalbama su vadovybe bei reikalaujama, kad šis procesas vyktų nuolat ir sklandžiai.

 

Sumažinus darbuotojų skaičių, labai išaugo krūvis likusiems, ypač dabar, kai padaugėjo skrydžių iš Vilniaus oro uosto. Profsąjungos pirmininko teigimu, dabar vienas žmogus atlieka dviejų-trijų darbą, o atskirose darbo vietose vienas darbuotojas kartais atlieka net keturių darbuotojų darbą. Deja, atlyginimai už ženkliai išaugusį darbo krūvį nepakilo. Profesinė sąjunga vykdo tolimesnes konsultacijas su darbdaviu siekiant diferencijuoti darbo krūvius.

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras