Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-17
Naujienos











<< atgalA.Ryžinskaja: reorganizacija ar likvidacija?

2011-12-18

Su melu valstybės mastu lietuviai susiduria praktiškai kasdien. Prieš rinkimus ne tik dauguma valdančiųjų partijų akiplėšiškai meluoja rinkėjams (neretai patys politikai prisipažįsta, kad politikoje kitaip negalima), bet ir Vyriausybė klastoja oficialiąją ekonominę statistiką, kad apgautų žmones, jog dirba sėkmingai ir gyvenimas Lietuvoje gerėja, tokiu būdu bandydama juos įtikinti balsuoti už valdančiąsias partijas.


Prieš rinkimus į Vilniaus miesto savivaldybę buvo platinamas agitacinio pobūdžio leidinys (mėlynos spalvos knygutė), kur buvo išvardinti visų partijų pažadai, kaip mes gražiai ir šviesiai gyvensime, jeigu tas ar anas bus išrinktas į miesto valdžią. Ten buvo ir Artūro Zuoko pažadas kiekvienam vilniečiui – vidutinė alga, 2020 metais siekianti 6400 litų per mėnesį. O kokia reali situacija susidarė šiuo metu?

 

Kadangi esu UAB „Vilniaus viešasis transportas“ profsąjungos pirmininkė, man artimesnės yra mūsų bendrovės darbuotojų problemos. Miesto šeimininkai nutarė sujungti autobusų ir troleibusų parkus. „Vardan taupymo“, - taip pasakė Vilniaus meras Artūras Zuokas. Vietoj žadėto atlyginimo šiuo metu kai kuriems iš bendrovės darbuotojų gresia atleidimas iš darbo. Prieš priimant sprendimą mes (t.y. buvusios UAB „Vilniaus troleibusai Naujoji profesinė sąjunga) bendravome su savivaldybės tarybos nariais, naiviai tikėdami tuo, kad kažkam yra svarbūs mūsų argumentai, jog toks sujungimas yra nenaudingas mūsų bendrovei.

 

Neatsižvelgiant į mūsų pateiktą informaciją, kad UAB „Vilniaus troleibusai“ turi mažesnes skolas (7,7 mln. Lt – 2010 m.), negu UAB „Vilniaus autobusai“ (13,6 mln. Lt - 2010 m.), ir kitus svarius argumentus, sprendimas dėl autobusų ir troleibusų parkų sujungimo buvo priimtas, nepateikus jokių kontrargumentų.

 

Ką darė miesto valdžia, siūlydama mums taupyti?

2010 m. liepos 15 d. buvo įgyvendinta nauja įlaipinimo tvarka – įlipimas per priekines duris. Dėl naujos tvarkos buvo įsakyta rekonstruoti vairuotojų kabinas. Tai kainavo įmonei apie 250 tūkst. Lt. Kokį taupymą turėjo omeny savivaldybės tarybos nariai, pradėdami šį eksperimentą?

 

UAB „Vilniaus troleibusai“ vairuotojai atidirbo vienerius metus rekonstruotose kabinose,

pablogintomis darbo sąlygomis. Už papildomą darbą vairuotojai negavo nė cento. Sutaupė? Taip, - eilinių darbuotojų, jų sveikatos sąskaita, pažeidžiant Darbo kodekso 186 str., darbo higienos normas. Praėjus metams paaiškėjo, kad eksperimentas (jeigu tą pasityčiojimą iš keleivių ir vairuotojų galima taip pavadinti) nepasitvirtino.

 

Eksperimentas Nr. 2 – troleibusų ir autobusų parkų sujungimas. Įmonių skolos sumuojamos. Tas, kas taupė, liko kvailio vietoje. Sužlugdyti ekologišką transportą sunkoka, kai jį valdo atskira bendrovė „Vilnius troleibusai“. Sujungus dvi įmones tai padaryti žymiai lengviau. Manome, kad jos sujungtos būtent tam. Sugriauti visada lengviau, negu sukurti.

Dabar – apie bandymą paleisti tramvajų. Pati mintis yra nebloga, bet pagalvokim, kam tai yra naudinga. Aišku, kad eiliniam utopiniam projektui bus skirti Europos pinigai. Tačiau europiečiai, matyt, nežino, kad Lietuvoje, kaip Bermudų trikampyje, pinigai turi stebuklingą savybę – dingti, vos prasidėjus projekto įgyvendinimui. Manote, turėsime tramvajų? Abejoju... Greičiausia nei troleibusų, nei tramvajų, nei Europos pinigų nematysime.

 

Mero idėja fiks - tramvajus

Gruodžio 10 d. Alfa.lt tinklalapyje paskelbta tokia informacija:

„Tramvajus – sena mero Artūro Zuoko idėja. Ši transporto priemonė gerokai sutrumpins kelionės laiką, aplenks transporto grūstis, o sankryžose jos visada lauks žalias šviesoforų signalas. Gatvėse tramvajus įsispraus tarp įprastų transporto priemonių. Išskyrus Pylimo. Ši gatvė, kurios neįmanoma paplatinti, bus skirta vien tramvajams. 1-ojo maršruto troleibusai iš Karoliniškių į stotį važiuotų J.Jasinskio, V.Kudirkos, Švitrigailos, Kauno, V.Šopeno gatvėmis. 2-asis maršrutas Stotis–Saulėtekis būtų išviso panaikintas. Neliktų ir 5-ojo maršruto iš stoties, ir 6-ojo maršruto iš Žemųjų Panerių į Žirmūnus, nes jie dubliuotų tramvajaus trasą. 7-ojo maršruto troleibusai į stotį kursuotų kaip ir 1-ojo. Būtų pakeista ir 12-ojo maršruto trasa, o 14-ojo maršruto neliktų. Įdiegus pirmąją tramvajaus trasą nebereikėtų ir 26-ojo autobuso, vežusio iš stoties į Santariškes. Pylimo gatve nebevažiuotų ir 43-iojo bei 53-iojo maršrutų autobusai. …Anot jo, jei tramvajams bus suteikiama pirmenybė, kitus eismo dalyvius teks stabdyti. Dėl to senamiestyje padidės ne tiktai oro tarša, bet ir triukšmas. Be to, daugybė nepatogumų iškils vilniečiams rekonstruojant Pylimo ir kitas gatves.“

 

Perskaičius šį straipsnį kyla nemažai klausimų. Kodėl mokesčių mokėtojams už jų pačių pinigus sudaromi papildomi nepatogumai? Įdomu, kaip tada važiuojant nuosavu automobiliu iš stoties pasieksim, tarkim, Antakalnio gatvę, gal per Naująją Vilnią? O kaip gerb. Mero manymu, studentai, atvažiuojantys iš priemiesčių ir kitų Lietuvos miestų, pasieks Saulėtekio gatvę panaikinus 2-ąjį troleibuso maršrutą „Stotis-Saulėtekis“? Ar važiuos tramvajumi, kuriuo bilieto kaina, greičiausiai, bus proporcinga valdžios ketinimams kuo greičiau gauti pelno?

 

Kodėl siekiant sutaupyti, miesto valdžia nemini „Susisiekimo paslaugų“ – to antstato, kuris kas mėnesį vien iš „Vilniaus troleibusų“ „suvalgo“ apie 0,5 mln. Lt? Viešasis transportas niekada nebus rentabilus, ypač ant savo pečių turint tokį antstatą. Visą „Susisiekimo paslaugų“ atliekamą darbą (tvarkaraščių sudarymas ir keleivių kontrolė) gali vykdyti troleibusų ir autobusų parkų darbuotojai, o sąnaudos būtų žymiai mažesnės.

 

Troleibusai: ekologiška, saugu ir patogu

Troleibusų eismas Vilniaus mieste vyksta jau daugiau nei pusę amžiaus ir šiemet sulaukė garbingo 55-erių metų jubiliejaus. Per šiuos ilgus metus sostinės gatvėmis keleivius vežiojantys troleibusai tapo neatsiejama Vilniaus viešojo transporto sistemos dalimi. Ekologiški, saugūs ir patogūs – taip Vilniaus troleibusus šiandien apibūdina ištikimi keleiviai.

 

Lapkričio mėn. Vilniaus miesto savivaldybės atstovai dalyvavo minint 55-ajį bendrovės „Vilniaus troleibusai“ jubiliejų. Spausdami rankas darbo veteranams, linkėdami jiems sveikatos ir gerų darbo rezultatų, savivaldybės atstovai jau žinojo, kad dalis tų žmonių greit taps bedarbiais. Argi nusipelnėme tokios valdžios?

 

Prieš sujungimą buvo kalbama apie tai, kad bet koks etatų mažinimas vairuotojams negresia, o realiam gyvenime viskas klostosi ne vairuotojų naudai. Planuojama panaikinti 2, 5, 6 ir 14 maršrutus, o tai yra maždaug 95 darbo vietos. Taip valdžia rūpinasi eiliniais darbuotojais.

 

Esant sunkiai ekonominei situacijai Lietuvoje, logiška būtų išsaugoti tą transportą, kurį turime, o ne kurti abejotinus projektus panaudojant Europos lėšas bei įlendant į skolas, galinčias tapti nepakeliama našta mūsų vaikams ir anūkams.

 

Alina Ryžinskaja

 

P.S. Naujausia informacija profesinei sąjungai iš UAB "Vilniaus viešasis transportas" generalinio direktoriaus Gintaro Nakučio: " Vilniaus miesto savivaldybės įsiskolinimas bendrovei (UAB "Vilniaus viešas transportas") didėja ir preliminariais skaičiavimais gruodžio 1 d. sudarė 73,3 mln. lt., t.y. bendrovė praktiškai negauna dotacijų už nuostolingus maršrutus, o kompensacijų už parduotus lengvatinius bilietus pervedama apie 39 proc. reikalingų lėšų".

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras