Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-18
Naujienos











<< atgalPaslaugų sektoriuje profsąjungos vis dar nepageidautinos

2011-05-06

Paslaugų sektorius Lietuvoje jau nuo 2008 m. yra didžiausias darbdavys, čia darbo vietų ir toliau daugėja, tačiau darbo sąlygų ir darbuotojų teisių apsaugos požiūriu šis sektorius yra labiausiai apleistas. Ir ne vien dėl didelės darbuotojų kaitos, jų neorganizuotumo, bet žymiu mastu ir dėl didelio darbdavių pasipriešinimo.


Laikraštis „Lietuvos profsąjungos“ rašė apie situaciją saugos bendrovėje „G4S Lietuva“, kur už įvairius pažeidimus vienas po kito iš darbo metami profsąjungos lyderiai.

 

Panašūs metodai taikomi ir tolimųjų pervežimų bendrovėse. Vairuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Ramūnas Narbutas Lietuvos radijo laidoje „Sankryža“ sakė, jog darbdaviai, sužinoję apie narystę profsąjungoje, o ypač jei vairuotojas išrinktas jos pirmininku, skuba ieškoti būdų, kaip tokiais žmonėmis atsikratyti.

 

Darbdaviai savo ruožtu sako, jog jie nieko prieš profesines sąjungas neturintys, tačiau esą netikę yra jų lyderiai. „G4S Lietuva“ Vilniaus skyriaus vadovas Svajūnas Palumeckas laikraščiui „Lietuvos profsąjungos“ sakė, jog su profsąjungos vadovais neišeina susikalbėti, jie esą reikalaujantys nerealių dalykų. Be to, darbuotojai neva pradėję per daug pabrėžti savo teises: „prasidėjo tokia destrukcija – to nedarysiu, man nepriklauso“, - komentavo S.Palumeckas.

 

Tuo tarpu vežėjų įmonių vadovai skundžiasi, jog Lietuvoje sunkiai galima rasti sąžiningų ir profesionalių vairuotojų. Jiems Vairuotojų profsąjungos vadovas  R.Narbutas priekaištauja, jog neatsirinko gerų darbuotojų „per krizę“, kai sumažėjus pervežimų daug jų neteko darbo. Tačiau, pasak jo, šiame sektoriuje atlyginimai neauga nuo 2004 m., manipuliuojama tik dienpinigių dydžiais, todėl geriausieji sotesnio gyvenimo ieško kitur. Mat per ekonomikos pakilimą, kai vairuotojų atlyginimai kai kuriais atvejais siekdavo ir iki 10 tūkst. litų, šie susigundė didelėmis bankų paskolomis, kurias reikia atiduoti.

 

Profsąjungos vadovas daro prielaidą, jog dažnai darbdaviams geriau apsimoka turėti pigius vairuotojus, „pijokus“, kurie nesuks galvos dėl darbo saugos pažeidimų, „dės magnetus ant tachometrų“. Tokie dažnai dar ir kontrabandininkais tampa. „Mes tokių tikrai neginame“, - radijo laidoje kalbėjo R.Narbutas.

 

Jo teigimu, tolimųjų reisų vairuotojo alga yra 1041 litas neatskaičius mokesčių, prie jos pridedami dienpinigiai, kurie yra neapmokestinami. Tokiu būdu susidaro apie 3 tūkst. litų per mėnesį, tačiau vairuotojas mašinoje turi beveik gyventi. Sumanę steigti profesinę sąjungą, kad galėtų organizuotai kovoti dėl savo teisių, vairuotojai susiduria su dideliu darbdavių pasipriešinimu, jie stengiasi su organizacija susidoroti.

 

Štai UAB „Finėjas“ profesinės sąjungos pirmininkas buvo atleistas iš darbo už dėl darbo drausmės pažeidimą. Įtariama, jog žmogus buvo „pakištas“, tačiau įrodyti tai yra neįmanoma. Nesunku numanyti, jog sunaikinus profsąjungos pirmininką, eiliniai nariai išsigąsta, o dar labiau paspaudus darbdaviui, organizacijos lieka veikti tik popieriuje. „Finėjo“ atveju administracijai neva įtarus, jog darbuotojų pasirašyti prašymai, kurie yra teikiami darbdaviui, kad iš atlyginimo būtų išskaičiuojamas nario mokestis, yra suklastoti, darbuotojai buvo verčiami prašymus rašyti iš naujo. Baimės akys didelės, todėl iš 60 profsąjungos narių, anot R.Narbuto, liko vos keli, kiti pasirinko slaptą narystę, kai kurie protesto vardan apskritai paliko įmonę.   

 

„Panaši situacija visame sektoriuje. Darbdaviai sugalvoja įvairiausių modelių, kaip atsikratyti profsąjunga. Net to paties savininko sukuriamas kitas „labas“, o į jį už neva didesnį atlyginimą kalbinami pereiti dirbti vairuotojai, jei tik atsisakys narystės profsąjungoje. Taip pat registruojamos įmonės ir Latvijoje. Tada darbuotojui apginti turėtume pasitelkti kolegas iš Latvijos, nes neišmanome šios šalies įstatymų. Manau, kad reiktų sukurti vairuotojų profsąjungą Europos lygmeniu, o šalyse veiktų tik padaliniai, tada būtų lengviau apginti darbuotojus“, - PN sakė Vairuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Ramūnas Narbutas.

 

Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksandras Posochovas sako, jog organizuotas darbuotojų judėjimas paslaugų sektoriuje nepageidaujamas dėl to, kad čia yra lengva slėpti apskaitą: „Šiame sektoriuje pagrindinis veikiantis faktorius yra žmogiškasis, čia lengva slėpti mokesčius. O ten, kur yra profsąjunga, mes pirmiausia kovojame prieš nelegalų verslą, šešėlinę ekonomiką“.

 

Rima Milda Poškė

www.lprofsajungos.lt

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras