Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-23
Naujienos











<< atgalAtnaujintos derybos dėl kultūros darbuotojų atlyginimų

2011-04-07

Balandžio 5 d. Kultūros ministerijoje įvyko darbo grupės  „Dėl Kultūros ir meno darbuotojų darbo užmokesčio didinimo 2009-2013 metų programos patvirtinimo“ posėdis.


Posėdyje dalyvavo Kultūros, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų atstovai, profesinėms sąjungoms atstovavo Lietuvos darbo federacijos, Profesinės sąjungos „Sandrauga“, Jungtinės profesinės sąjungos, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro profesinės sąjungos atstovai, Lietuvos kultūros profsąjungų federacijos pirmininkė Aleksandra Leparskienė, Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksandras Posochovas.

Ministerijų darbuotojai informavo, kad atlyginimų didinimas šiais metais biudžetinėse įstaigose nenumatytas, tačiau ruošiamas biudžetinių įstaigų darbuotojų įstatymas, kuris šių metų ketvirtajame ketvirtyje bus teikiamas Seimui. Įstatyme bus numatytos 5 darbuotojų kategorijos, pagal kurias priklausys ir atlyginimai. Šis įstatymas palies ir kultūros darbuotojus. Bus orientuojamasi į darbo kokybę, darbuotojų kvalifikaciją, tikslinį išsilavinimą, darbo stažą. Socialiniai partneriai kviečiami teikti pasiūlymus ir dalyvauti svarstant šį įstatymą.

A.Leparskienė pasiūlė išplėsti darbo grupę įvairių kultūros sričių asociacijų , Savivaldybių asociacijos atstovais. Be to, ji pageidavo, kad kitame susitikime kultūros ministras pristatytų Lietuvos kultūros vystymosi strategiją.

A.Posochovas paminėjo, kad dar darbo grupės veiklos pradžioje jis siūlęs kultūros darbuotojų atlyginimus susieti su kultūros įstaigų reikšmingumu. Pvz., darbo užmokestis turėtų būti žemesnis savivaldybės, didesnis - Nacionalinėje bibliotekoje, kad  bibliotekininkas norėtų siekti karjeros.

Antra, anot A.Posochovo, darbo užmokesčio mokėjimo sistema turi būti sutvarkyta taip, kad įstaigų vadovai turėtų kuo mažiau įtakos skiriant darbuotojų atlyginimams. Ypač ryškiai subjektyvumo principas („myliu-nemyliu“, „giminaitis“, „draugas“ ir pan.) šiuo metu stebimas kai kuriose savivaldybėse, Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus bibliotekoje, Lietuvos valstybiniame simfoniniame orkestre ir t.t. Be to, turėtų būti atsižvelgta ir į skirtingą pragyvenimo lygį regionuose, kaip yra daugumoje ES šalių. Pirmenybę sistemoje turėtų turėti tikslinį išsilavinimą turintys darbuotojai, pvz. bibliotekoje bibliotekininko specialybė turėtų pirmenybę prieš tiksliųjų mokslų. Paslaugų sferos profsąjungos vadovas taip pat pasiūlė būdą, kaip šiek tiek padidinti kultūros darbuotojų atlyginimą jau dabar tam panaudojant iš uždarytų kultūros įstaigų ir sumažintų etatų sutaupytas  atlyginimo mokos fondo lėšas. Jam pritarė Operos ir baleto teatro profsąjungos atstovė, kitų profsąjungų nariai.

Kitų profesinių sąjungų nariai kalbėjo apie bendras problemas,  apie kultūros įstaigų finansavimo priklausomybę nuo savivaldybių vadovų noro. Darbo federacijos atstovai pateikė pavyzdį, kai meno kolektyvai, respublikinės Dainų šventės dalyviai, daugiau nei pusę metų dirba visiškai be finansavimo, tik vadovų entuziazmo dėka. Buvo paminėta, kad nesprendžiant problemų darbuotojai bus priversti eiti į gatves ir protestuoti.

Buvo nuspręsta, kad į kitą susitikimą bus pakviestas kultūros ministras, savivaldybių, kultūros ir meno asociacijų atstovai, o Kultūros, Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų ministerijų atstovai pakomentuos biudžetinių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo sistemos projektus bei pateiks pasiūlymus, kaip pagerinti kultūros darbuotojų padėtį.

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras