Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-17
Naujienos











<< atgalSiūlys mažinti mokesčius, bet didinti baudas

2010-05-04

Grožio paslaugų darbuotojų profesinei sąjungai pavyko per teismą vienai kirpėjai skirtą 500 litų baudą sumažinti iki įspėjimo.

Pasak šios profsąjungos pirmininkės Ilonos Sutkevičiūtės, žmonės kaip įmanydami stengiasi išvengti mokesčių ir verčiau dirba nelegaliai.

„Mokesčių inspekcijos pareigūnai vienoje Kauno kirpykloje rado keturias kirpėjas, dirbančias be verslo liudijimo, - istorijos pradžią prisimena I.Sutkevičiūtė. – Vienai iš jų buvo paskirta 500 litų bauda, kitoms – po kelis šimtus. Moteris nuėjusi į Mokesčių inspekcijos  skyrių sužinojo,  jog pagal jai pritaikytą „straipsnį“ bauda yra 200 litų, tačiau dokumente, kur nurodyta mokėtina suma, parašyta 500 litų. Sunku pasakyti, ar tai klaida, ar taip neraštingi žmonės ir gaudomi“.

Kirpėja tuomet kreipėsi į profesinę sąjungą, buvo parengti dokumentai ir kreiptasi į teismą. Balandžio 29 d. įvykusiame teismo posėdyje priimtas sprendimas moteriai, dirbusiai be verslo liudijimo, skirti įspėjimą. I.Sutkevičiūtė

„Aš jokiu būdu nesakau, kad nereikia mokėti valstybei mokesčių“, - patikina Grožio paslaugų darbuotojų profsąjungos pirmininkė. - Tikiuosi, kad ir ši kirpėja įsigis verslo liudijimą“.

Organizacija ketina kreiptis į Seimą su pasiūlymu, kaip mažinti šešėlinės ekonomikos mastus: „Reikia mažinti mokesčius, kad žmonės norėtų ir įstengtų juos susimokėti, tačiau labai ženkliai padidinti baudas už jų nemokėjimą. Tuomet žmogus žinos, kad nesusimokėjęs mokesčių, jis liks be paskutinių kelnių“, - sumanymą komentuoja I.Sutkevičiūtė.  

Ji tikisi, kad taip paskatins darbuotojus būti atsakingais prieš valstybę ir prieš savo klientus. Tokiu būdu profesinė sąjunga gina ir grožio paslaugų gavėjus. „Būna tokių kuriozų, kai atvažiavus tikrinti inspektoriams, kirpėjos palieka kėdėje klientes su pusiau dažytais plaukais ir sprunka“, - pasakoja profsąjungos pirmininkė.

Tačiau, pasak Ilonos Sutkevičiūtės, būna ir taip, kad dėl neapsižiūrėjimo įkliūna ir sąžiningai mokesčius mokantys darbuotojai, o būdami profsąjungos nariais „pamiršta“ į ją kreiptis. „Štai vienas Kauno turgaus prekiautojas (ji yra ir šios profsąjungos pirmininkė – red.) tikrinimo metu tiesiog neturėjo darbo vietoje dokumento, liudijančio, jog dirba legaliai, - kitą istoriją pasakoja profsąjungininkė. - Kitą dieną jis dokumentą pristatė į reikiamą įstaigą, tačiau vis tiek gavo 500 litų baudą. Būdamas profsąjungos narys jis nesikreipė į mane, nors galbūt, pasikonsultavus su teisininkais, būtume galėję padėti ir jam“, - apgailestauja I.Sutkevičiūtė.

Grožio paslaugų darbuotojų ir Kauno prekiautojų organizacijos yra Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų  profsąjungos sudėtyje.

 

www.lprofsajungos.lt

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras