Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-23
Naujienos











<< atgalSostinės taksi paslaugų rinkos ypatumai

2009-12-23

Kai jau rašėme, lapkričio 12 dieną  buvo įsteigta Vilniaus taksi vairuotojų profsąjunga. Jos įkūrimo iniciatorius ir išrinktasis pirmininkas Antanas Bagdonas tapo nepageidaujamas vienoje Vilniaus taksi įmonėje, kurioje buvau įsidarbinęs. Dabar jis dirba UAB „Martono taksi“, kur ir darbo sąlygos geros ir kolektyve tvyro gera atmosfera.

„Čia sulaukiau įmonės vadovo pritarimo ir palaikymo, nes išmintingas darbdavys supranta, kad drauge su profsąjunga galima nuveikti daug teigiamų dalykų plėtojant ir puoselėjant verslą“, - teigia A.Bagdonas ir atskleidžia taksi paslaugų rinkos ypatumus.

Jo teigimu, Vilniuje taksi paslaugas teikiančių įmonių yra labai daug, tačiau tai nereiškia, kad ši konkurencija kelią paslaugų kokybe. Atvirkščiai, - veikia nesveika konkurencija „Senų automobilių parkus turi dauguma įmonių ir konkurencija vyksta ne užtikrinant keleivio saugumą, o siekiant keleivį vežti kiek įmanoma pigiau“, - dėsto A.Bagdonas.

„Puikiai žinoma, jog beveik visas šiuo verslu užsiimančias įmones įkūrė ir valdo buvę taksistai, - toliau pasakoja taksistų profesinės sąjungos pirmininkas. - Įkūrus verslą paaiškėja, jog vairuoti yra paprasčiau negu valdyti verslą. Šioje vietoje galima būtų likti pasyviu stebėtoju, patenkintu vartotoju ir pan., jeigu  nuostolį patirtų nemokša – tegul mokosi. Bet negali likti abejingu, kai nukenčia darbuotojas – taksi vairuotojas.

Kiek man yra žinoma, atlyginimus taksi vairuotojams moka UAB „Martono taksi“ ir dar viena kita įmonė. Kitur darbuotojai yra įdarbinami puse etato de jure, tačiau de fakto jiems nėra mokama. Net ir ta pusė minimalaus atlyginimo neišmokama - iš šios dalies darbdavys sumoka mokesčius „Sodrai“. Visi kiti mokesčiai krenta ant vairuotojų pečių.

Kiekvienas vairuotojas kartą į savaitę privalo įmonės savininkui sumokėti nustatytą pinigų sumą nuo 310 litų iki 420 litų. Laiku nesumokėjus reikiamos pinigų sumos, vairuotojai netenka galimybės dirbti tol, kol neatsiskaitys su įmone. Tam, kad surinktų tokią sumą, vairuotojas turi dirbti ne keturias ir ne aštuonias valandas per dieną, o dvylika ir daugiau. Kurą taip pat privalo pirkti pats.

Esant dideliam nedarbui, šia situacija puikiai naudojasi darbdavys: jis didina automobilių parką neva kurdamas darbo vietas. Taksi įmonėms Vilniuje nuolat reikalingi darbuotojai. Šį darbą dirbti gali beveik kiekvienas jaunuolis, turintis teisę vairuoti automobilį, tačiau sugeba – toli gražu ne kiekvienas. Ilgametės žmogaus patirties neatstos joks navigacinis prietaisas.

Patyrę taksistai laikosi šio darbo kaip vienintelio, kurį sugeba dirbti. Ir jie negali paprieštarauti darbdaviams dėl tarifų mažinimo. Daugelyje įmonių kaina už 1 km. sumažėjo iki 1 lito naudojantis nuolaidų kortelėmis. Tačiau suma, kurią vairuotojas turi sumokėti įmonės savininkui, nemažinama. Tuo tarpu daugelyje įmonių kas savaitę perkami keli seni automobiliai. Jų vis daugėja, atitinkamai mažėja darbo, o darbdavių reikalavimai lieka tie patys... Juk kiekvienas automobilis atveža tą darbdavio nustatyta pinigų sumą, o darbuotojo kaip ir nėra. Darbdavys šypsosi ir sako: „aš kuriu darbo vietas. Profsąjunga juk už tai?“, - sarkastiškai baigia Vilniaus taksi vairuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Antanas Bagdonas.

www.lprofsajungos.lt

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras