Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-18
Naujienos











<< atgalPirmoji kolektyvinė sutartis prekybos sektoriuje

2009-12-16

Šių metų gruodžio 16 d. įeis į istoriją: šią diena pasirašyta pirmoji kolektyvinės sutartis prekybos sektoriuje. Po daugiau negu metus vykusių darybų ją parašais patvirtino UAB „Rimi Lietuva“ generalinis direktorius Tonis Holmbergas (Tony Holmberg) ir šio prekybos tinklo profesinės sąjungos pirmininkas Pavelas Kaplevskis.


Tiek pastarasis, tiek ir šakinės organizacijos – Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos (LPSDPS) – pirmininkas Aleksandras Posochovas (nuotr. pirmas iš kairės) džiaugiasi, kad ledai pralaužti ir yra pavyzdys bei įrodymas, jog ir prekybos centruose su darbdaviais susitarti įmanoma.

Pasak P.Kaplevskio (antras iš kairės), derybos dėl kolektyvinės sutarties prasidėjo praeitų metų rudenį ir jau vasarą ji būtų buvusi pasirašyta, jeigu ne naujos Darbo kodekso pataisos. „Rimi vadovybės iniciatyva buvo atnaujintos derybos, suderėtos naujos sąlygos ir dabar pagaliau pasirašėm sutartį“, - sakė jis.

Profsąjungos pirmininko teigimu, derybos, kaip kiekvienos derybos, buvo gana įtemptos: kiekviena pusė stengiasi laimėti kažką naudingo sau, tačiau jos vyko gana sklandžiai: „Rimi vadovybe tikrai negalim skųstis: suteikė sąlygas darbo metu atvykti į derybas ir tikrai iš jų sulaukėm nemažos pagalbos“.

Kolektyvinėje sutartyje, be bendrų, visoms įmonėms būdingų punktų, numatyta ir prekybos sektoriui specifinių dalykų. Pavyzdžiui, kasininkams bandomuoju laikotarpiu trūkumams padaryti numatyta tam tikra suma, kuri nebus išskaičiuojama iš jų atlyginimo. 

„Viską reikėjo pradėti nuo nulio, bet dabar jau turime pagrindą ir ateityje pradėsim galvoti apie didesnius laimėjimus darbuotojams“, - ateities planais  dalijasi V.Kaplevskis. Ateityje numatoma inicijuoti ir darbo apmokėjimo sistemos sukūrimą.

Kaip žinia, prekybos sistemoje darbo užmokesčio apskaičiavimas nėra aiškiai reglamentuotas, dominuoja priedai, kuriais prekybos centrų vadovai nevengia manipuliuoti. „Rimi“ profsąjungos pirmininko teigimu, jeigu nepavyktų susitarti dėl to vietoje, kartu su LPSDPS būtų inicijuojami teisės aktai, reglamentuojantys atlyginimų sistemą nacionaliniu lygmeniu.

LPSDPS pirmininko A.Posochovo teigimu, pasisekimą derybose nemaža dalimi lėmė ir tai, kad „Rimi Lietuva“ yra daugianacionalinės kompanijos „Ahold“ padalinys. „Tarptautinis profesinių sąjungų judėjimas, kai įvairių šalių profesinės sąjungos viena kitai padeda, leidžia pažangiau spręsti problemas. To negalima pasakyti apie lietuviško kapitalo tinklus - „Norfą“, „Maksimą“, kurios tiesiog ignoruoja profesines sąjungas ir bando sužlugdyti jų kūrimąsi“, - komentuoja A.Poschovas.

Štai Latvijoje „Rimi“ prekybos tinkle kolektyvinė sutartis pasirašyta prieš metus, todėl pirmininko teigimu, latvių kolegos daug padėjo lietuviams derybose su administracija.

„Tikiuosi, kad ir kituose prekybos centruose kursis profesinės sąjungos ir bandys inicijuoti kolektyvines derybas“, - viltį išreiškė A.Posochovas.

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras