Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-03-26
Naujienos











<< atgal„Norfa“ visa dar alergiška profsąjungoms

2009-11-18

Lietuviškojo kapitalo prekybos tinkluose darbuotojai, ypač jų atstovai vis dar engiami. Nors įmonės viešai deklaruoja esančios socialiai atsakingos, tačiau faktai rodo visai ką kita, - Lietuvos radijo laidoje „Nuo algos iki algos“ sakė Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos (LPSDPS) pirmininkas Aleksandras Posochovas.  

Štai prekybos tinkle „Norfa“ profsąjungos sukūrimas sutinkamas taip priešiškai, kad aktyvūs nariai po kiek laiko neapsikentę palieka įmonę. Prieš daugiau nei metus Kaune susikūrusios profsąjungos jau nėra,- jos pirmininkė neatlaikė administracijos spaudimo. Šiuo metu su administracija kovoja organizacijos Joniškyje pirmininkas Andrius Bitaitis, kuris jau senokai gauna tik minimalią algą ir jam taikomos įvairios sankcijos.

Į laidą paskambinusi moteris patvirtino A.Posochovo teiginį sakydama, kad darbuotojai prekybos tinkluose "tiesiog prievartaujami“, o „neduok, Dieve, kas nors kreipsis į profesinę sąjungą!“. Ji prisipažino pati kažkada bandžiusi steigti profesinę organizaciją, tačiau tai pasirodė neįmanoma.

LPSDPS vadovo teigimu, tokioms įmonėms neturėtų būti suteikiama Europos socialinių fondų parama.

Kaip tik neseniai buvo paskelbta, kad „Maksima“ ir „Norfa“ dalyvaus projekte, kuriuo būsią rūpinamasi prekybos tinklų darbuotojų vaikais. Jiems bus steigiamos papildomos grupės vaikų darželiuose, kuriuose  jie galėsią būti vakarais ir savaitgaliais, kai jų tėvai dirba. A.Posochovas sako, kad žinant šių įmonių reputaciją, sunku paneigti, kad ir ši priemonė pavirs eiliniu darbuotojų šantažu: jeigu stosi į profsąjungą - tavo vaikas negalės lankyti darželio... 

Ketinama kreiptis ir į Europos Komisiją, kad skirstant ES paramą galėtų dalyvauti ir darbuotojų atstovai. O tai išties realu: lapkričio 23 d. A.Posochovas kaip tarptautinės profsąjungų organizacijos UNI atstovas dalyvaus trišaliame susitikime Briuselyje, kur bus svarstoma, ar viena Slovėnijos įmonė, kuri trukdė profsąjungų veiklai, verta gauti kelių milijonų eurų vertės ES paramą.  

Tačiau Lietuvoje yra ir gerų pavyzdžių. LPSDPS pirmininkas geru žodžiu mini perkybos tinklą „Rimi Lietuva“, kur jau baigėsi derybos dėl kolektyvinės sutarties ir greitu laiku ketinama ją pasirašyti. O degalinių tinkle „Statoil Lietuva“ socialinis dialogas jau turi senas tradicijas, čia jau pasirašyta ketvirtoji kolektyvinė sutartis.

 

www.lprofsajungos.lt

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras