Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-23
Naujienos











<< atgalBuvo ieškoma alternatyvių taupymo būdų

2009-10-29

Spalio 29 d. 10 val. Paslaugų sferos darbuotojų profesinė sąjunga kartu su kitomis organizacijomis (Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas, Nacionalinis aktyvių mamų sambūris, Jungtinio demokratinio judėjimo skyrius „Varpas“, Lietuvos muitinės darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimas, Lietuvos medikų profesinė sąjunga) surengė diskusiją – konferenciją „Alternatyvūs sunkmečio valdymo (taupymo) būdai“.


Lietuvos Respublikos Vyriausybės pateiktų Lietuvos Respublikos Seimui eilės įstatymų pakeitimų projektų bei 2010-ųjų metų biudžeto projekto pagrindiniu ir bene vieninteliu tikslu išlieka biudžeto subalansavimas.

Toks pats tikslas buvo keliamas beveik prieš metus, tvirtinant 2009-ųjų metų biudžetą.

Tuomet Vyriausybė ieškojo visuomenės paramos teisindamasi, kad paveldėjo itin komplikuotą padėtį valstybėje (buvo slepiamas artėjantis sunkmetis, jo mastai ir pan.). Todėl vienos nakties perversmą socialinėje, mokesčių srityje buvo siekiama pateisinti būtinuoju reikalingumu.

2009 metus valstybė išgyveno padidindama mokesčius, sumažindama investicijoms skirtas lėšas bei biudžetinio sektoriaus darbo užmokestį. Buvo tvirtinama, kad Saulėlydžio komisija išnaudos sunkmetį ir modernizuos valstybės valdymą. Tačiau dabar akivaizdu, kad politikai „išvengė“ struktūrinių pertvarkų valstybės valdyme. Didžioji taupymo našta užgulė eilinio valstybės tarnautojo ar samdomo darbuotojo pečius, o pasitikėjimas aukščiausiomis valdžios institucijomis dar labiau smuko.

Nors jau prieš pusmetį Vyriausybė ramino, jog pasiektas dugnas, būtinybė taupyti 2010 metas akivaizdi. Valstybei būtina sutaupyti mažiausiai 6 mlrd. litų. Šį kartą biudžeto problemas ketinama spręsti mažinant visas socialines išmokas (pensijas, motinystės, tėvystės išmokas ir pan.), dar kartą peržiūrint iš valstybės biudžeto išlaikomų darbuotojų darbo užmokestį. Šias nuostatas siekiama pateikti kaip neišvengiamybę be alternatyvų .

Akivaizdu, kad prie taupymo teks grįžti ateinančių metų pavasarį, perskirstant 2010-ųjų metų biudžetą, bei rudenį – formuojant 2011-ųjų. Kaip taupysime tuomet? Ar turime alternatyvų valdyti sunkmetį? Ar turime alternatyvų taupyti?

Konferencija siekiama informuoti visuomenę apie realią situaciją mūsų valstybėje, jos mastus ir sunkmečio valdymo alternatyvas; formuluoti ir numatyti alternatyvius trumpalaikius ir ilgalaikius veiksmus, kurie galėtų ne tik padėti suvaldyti sunkmetį, socialines įtampas, tačiau leistų įvykti negrįžtamiems pozityviems pokyčiams, nulemsiantiems mūsų valstybės pažangą ekonomikos sunkmečiui pasibaigus; konsoliduoti visuomenę ir numatyti bendro veikimo gaires.

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras