Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-03-27
Naujienos











<< atgal„Vilniaus troleibusų“ darbuotojai nesutinka susimažinti atlyginimų (papildyta)

2009-10-12

Kaune jau streikavo atlyginimų mažinimu 15 proc. nepatenkinti troleibusų vairuotojai, o Vilniaus miesto savivaldybės įmonės „Vilniaus troleibusai“ pasiūlymą 10 proc. susimažinti atlyginimus abiejų bendrovės profsąjungų sukviestame darbuotojai visuotiniame susirinkime svarstė spalio 12 d.

Praeitų metų pabaigoje susikūrusios profesinės sąjungos pirmininkės Alinos Ryžinskajos teigimu, susirinkime nepritarta direktoriaus siūlomiems sprendimams dėl taupymo.


Profsąjungos gavo jo pasirašytą raštą, kuriame prašoma nuspręsti, ar darbuotojai sutinka atsisakyti vadinamojo tryliktojo atlyginimo, taip pat, - kad jų atlyginimai mažėtų 10 proc. ir kad jiems būtų pridėta papildomų neapmokamų poilsio dienų.

Susirinkimo pradžioje generalinis direktorius Jonas Bagdonavčius pranešė, jog įmonė „skęstanti“, o jis atsistatydinąs nuo spalio 16 d. Savo pranešime A.Ryžisnkaja pabrėžė, jog įmonė tyčia vedama prie bankroto. Jos teigimu, arba norima įmonę privatizuoti, arba – visiškai likviduoti ir tokiu būdu atverti kelią tramvajaus ir metro statyboms, iš kurių galima pasipelnyti.

Profsąjungos pirmininkė įsitikinusi, jog šiuos procesus reikia stabdyti. Visų pirma, valstybė neturi leisti, kad bankrutuotų visuomeninis transportas, o antra – tiek daug kalbant apie ekologiją būtina išsaugoti troleibusus – ekologiškiausią ir ekonomiškiausią transporto priemonę.

Darbuotojų susirinkime (dalyvavo daugiau nei 300 žmonių) nebuvo pritarta siūlymui 10 proc. mažinti atlyginimus, juolab kad Premjeras vėl kalba apie biudžeto mažinimą 10 proc. nuo kitų metų. „Tai kiek mes tada gausime? 800 litų?“, - retoriškai klausia pirmininkė.

Dėl tryliktojo atlyginimo atsisakymo taip pat nesutinkama, siūloma jo išmokėjimą tik atidėti, o papildomas poilsio dienas imti tik administracijos darbuotojams, nes vairuotojai jau keletą mėnesių ir taip „neišdirba normų, jiems trūksta po 10-15 val.“

Susirinkime kalbėjęs Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksandras Posochovas pasiūlė prieš imantis veiksmų kreiptis į tikrąjį darbdavį – Vilniaus savivaldybę. Pasak jo, dar šį mėnesį reikia inicijuoti susitikimą su meru, administracijos vadovu, kitais valdininkais ir reikalauti, kad savivaldybė, skolinga „Vilniaus troleibusams“ 40 mln. litų, šiuos pinigus sumokėtų, nes maždaug tiek ir siekia bendrovės skolos.

Taip pat LPSDPS vadovas priminė Kauno troleibusų vairuotojų atvejį, kur vienai profsąjungai rengiant streiką kita jam nepritarė. Prieš streiką pasisakė ir Kauno autobusų vairuotojų profesinė sąjunga. „Vilniaus troleibusuose“ taip pat veikia dvi darbuotojų organizacijos (viena jų minima čia, kita – Danutos Iljinos vadovaujama profsąjunga), todėl A.Posochovas palinkėjo dėl veiksmų nuspręsti ir veikti kartu.

Su „Vilniaus troleibusų“ profsąjungomis bendradarbiauti pasirengusi ir „Vilniaus autobusų“ profesinė sąjunga. Tai patvirtino susirinkime dalyvavęs jos pirmininkas Jonas Dekaminavičius. Juolab kad tikėtina, jog „taupymo programą“ išbandžius su troleibusų vairuotojais, panašių veiksmų bus imamasi ir Vilniaus autobusų parke.

Susirinkime taip pat kalbėta apie dirbančius pensininkus, kurie apgaulės būdu verčiami rašyti prašymus išeiti iš darbo savo noru, kad nereikėtų jiems mokėti išeitinių kompensacijų. „Suprantama, kad krizė, kad reikia taupyti, bet krizė negali pateisinti įstatymų pažeidimų“, - teogė A.Rožinskaja.

Paklausta, kas bus toliau, A.Ryžinskaja sako, jog laukiama naujojo įmonės vadovo ir jo pozicijos, taip pat bus kreipiamasi į savivaldybę dėl susitikimo su jos vadovais, matyt, nebus išvengta ir piketų. Na, o neradus išeities savivaldybė bus skundžiama teismui dėl tyčinio bendrovės privedimo iki bankroto.


<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras