Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-24
Naujienos











<< atgalTolimųjų reisų vairuotojams atėjo sunkūs laikai

2009-08-14

Vairuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Ramūnas Narbutas sako, jog Latvijos Rusijos pasienyje užstrigusių Lietuvos sunkvežimių vairuotojai greičiausiai negaus atlyginimo už "prastovėtas" dienas. Nors vežėjų asociacija "Linava" paskubėjo tą paneigti, tačiau tolimųjų pervežimų sferoje darbo užmokesčio klausimai apskritai nėra reglamentuoti, vyrauja žodiniai susitarimai, įtariami ir vežėjų karteliniai susitarimai dėl atlyginimų.

„Daugumos tolimų reisų vairuotojų darbo sutartyse numatyta minimali mėnesio alga – 800 litų, - sako R.Narbutas. – Na, iki 1050 litų su priedu už darbo pobūdį kelyje neatskaičius mokesčių. Žodžiu susitariama, kad už kilometrą bus mokama kažkiek centų arba, kad, pvz., į Maskvą reisas kainuoja tiek ir tiek. Dabar prie sienos stovintys vairuotojai už prastovėtas dienas negaus pinigų. Dienpinigiai vairuotojams tomis dienomis taip pat nemokami, nes vėlgi yra susitarimas, kad, tarkim, į Rusiją turi suvažinėti per keturias dienas. Užsakovas, samdantis Lietuvos firmas joms taip pat moka už kilometrus, tad iškyla klausimas, kas padengs nuostolius“.

 

Ramūnas teigė svarstęs, kaip profesinės sąjungos galėtų prisidėti sprendžiant pasienyje jau katastrofa virstančią problemą. Tačiau Latvijoje vairuotojų profesinės sąjungos nėra, Lietuvos tolimųjų reisų vairuotojų organizacijos nėra tarptautinių profsąjungų narės, „todėl neturim moralinės teisės į juos kreiptis pagalbos“. Pirmininkas tikisi, jog  Lietuvos valdžia pasistengs išspręsti šią problemą.

 

R.Narbuto teigimu, įtariama, kad sudaromos kliūtys Rusijos muitinėje gali būti ir savotiškas kerštas Lietuvos vežėjams, nes šie pigiausiai veždavo krovinius Europoje. „O taip buvo tik dėl to, kad mūsų vairuotojai nėra ginami, jie dirba vergiškomis sąlygomis. Darbdaviai pervežimų kainas mažina darbuotojų sąskaita, o kai traukiasi rinkos ir mažėja pelnai, tai vėl stengiamasi atimti iš vairuotojų“, - teigė jis.

 

Anot pirmininko, šiuo metu yra susidariusi tokia situacija, kad vairuotojui, netekusiam darbo, bedarbio pašalpa (skaičiuojama 80 proc. buvusio atlyginimo) yra didesnė, negu dabartinis vairuotojo darbo atlyginimas. Dabar siūloma tolimojo reiso vairuotojo alga – minimalus atlyginimas. Pagal įstatymus, jeigu žmogus atisako siūlomo darbo, jis praranda bedarbio išmoką.

 

„Jeigu Lietuvoje dar šiaip ne taip galima pragyventi už 800 litų „ant popieriaus“, tai važinėjant po Europą ir gaunant tik pusę Vyriausybės numatytų dienpinigių sumos, nerealu“, - sako R.Narbutas. Mat 2005 m. Vyriausybės nutarimu yra leista kelių transporto priemonių ekipažų nariams, vykdantiems tarptautinius keleivių ir krovinių vežimus, mokėti 50 proc. mažesnius dienpinigius nei kitiems darbuotojams, vykstantiems į komandiruotę užsienyje. Be to, šie dienpinigiai yra legalus atlyginimas vokelyje, pastebi Ramūnas, vienintelėje Lietuvoje jie nėra apmokestinami.

 

Jam nesuprantamas ir vežėjų siekis įdarbinti trečiųjų šalių piliečius, nors tokiu atveju jiems turi būti mokamas nustatytas šakos statistinis vidurkis, o šiandien tai yra 2193 litai. Tuo tarpu mūsiškiams daugiausiai siūloma 1100 litų.

 

„Darbdaviai sukčiauja – įdarbinant imigrantus nurodydami uždarbį prie atlygio prideda dienpinigius. Dienpinigiai yra nustatyti Vyriausybės ir skirti kompensuoti maitinimosi išlaidoms esant tam tikroje šalyje, - krovinių pervežimų sferos subtilybes pasakoja Ramūnas. - Dienpinigiai negali būti pridedami prie atlyginimo, nes jie nėra apmokestinami, o jų apskaičiavimui ir išmokėjimui netaikoma darbo užmokesčiui taikoma tvarka. Kyla klausimas, kas turi kontroliuoti, kaip laikomasi imigrantams nustatyto darbo užmokesčio: Lietuvos darbo birža (LDB), išduodanti leidimą dirbti, ar Valstybinė darbo inspekcija (VDI), kuri tikrindama iki šiol tik žiuri, ar darbuotojams mokama minimali alga“.

 

R.Narbuto žodžiais, profesinės sąjungos privalėtų informuoti LDB ir VDI apie tai, kur egzistuoja tokie pažeidimai. LDB turėtų kreiptis į VDI, kad jie patikrintų kaip laikomasi imigrantų  apmokėjimo tvarkos. Pasitvirtinus įtarimams reiktų atlikti planinius patikrinimus, priversti darbdavius sumokėti nesumokėtą darbo užmokestį ir mokesčius. Taip, anot R.Narbuto, būtų papildytas valstybės biudžetas ir sudarytų sąlygas lietuviams dirbti Lietuvoje.

 

Tuo tarpu darbdaviams užsieniečius įdarbinti naudinga: jie lojalesni, ne tokie įnoringi,  o apgauti nesąžiningų darbdavių dėl kalbos barjero ir dėl įstatymų neišmanymo negalės kreiptis pagalbos. „Todėl savo nariams vis sakau, kad jie informuotų ir kolegas užsieniečius apie jų teises“, - pasakoja Ramūnas.

 

Šaltinis www.lprofsajungos.lt

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras