Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-03-27
Naujienos











<< atgalLPSDPS gretas papildė nauja profsąjunga

2009-08-11

Rugpjūčio 7 d. Kaune įregistruota Grožio paslaugų darbuotojų profesinė sąjunga. Pasak jos pirmininkės Ilonos Sutkevičiūtės, į profsąjungą buriasi kirpėjai, manikiūrininkai, juvelyrai, laukiami ir kiti grožio paslaugų specialistai.

Grožio paslaugų darbuotojų profesinės sąjungos steigiamasis susirinkimas įvyko liepos 7 d. I.Sutkevičiūtė papasakojo, kaip kilo idėja sukurti profesinę sąjungą, kaip sekėsi, su kokiomis kliūtimi teko susidurti.

 

30 metų Kaune gyvenanti moteris iš savo kirpėjos išgirdo istoriją, susijusią su Visuomenės sveikatos centru, kuris kirpėjoms rengia gana brangius kursus (90 – 120 litų valandai), esą būtinus, nes neturint jų baigimo pažymėjimo bus skiriamos baudos. Pasipiktinusi kirpėja prabilo apie tai, jog reikia vienytis į profesinę sąjungą. „O aš kažkada esu dirbusi su profsąjungomis Kaune, švietimo srityje, tad man Danutė (kirpėjos vardas – red.) ir pasiūlė aplankyti artimiausias kirpyklas ir pasižiūrėti, kaip žmonės sutiks į tokį pasiūlymą“, - neseną istoriją prisimena I.Sutkevičiūtė.

 

Taip pavyko surasti kirpėjų iš įvairių kirpyklų, kurios pasveikino idėją. Deja, Ilonai teko susidurti ir su priešiškomis reakcijomis. Štai vienoje kirpykloje buvo vos ne išvadinta aferiste, iš kitos buvo tiesiog išvaryta. Kitur idėja pasitikta entuziastingai, tačiau sužinojus, jog bus renkamas nario mokestis, noras jungtis ir kovoti už savo teises tuoj pat praeidavo. Kai kurie kirpyklų darbuotojai, anot pirmininkės yra nusivylę vienijimosi idėja. Mat jau yra buvusi kažkokia asociacija, kuriai buvo mokamas mokestis, tačiau jokios veiklos nesulaukta.

 

„Žmonės – užguiti, nusivylę. Aš tikėjausi aktyvesnės darbuotojų reakcijos. Nemaniau, kad susidursiu su tokiu nepasitikėjimu. Mūsų misija – pirmiausia atgaivinti pasitikėjimą profsąjungomis ir tik tada pradėti veikti“, - mintimis dalijosi I.Sutkevičiūtė.

 

Dar viena kliūtis iškilo, kai moteris Kaune pradėjo ieškojo organizacijos, į kurios sudėtį galėtų įeiti jos kuriama profsąjunga. Ji kreipėsi į Smulkiųjų ir vidutinių verslininkų asociacijos „Dirbk ir klestėk“ prezidentą Žaną Mongirdą, tačiau jis atsakęs, jog grožio paslaugos – siaura sritis, kurioje jie neturį įdirbio, narių bus nedaug, todėl organizacija „neišsilaikysianti“. Tuomet I.Sutkevičiūtė susisiekė su LPSK Kauno regioninio centro pirmininku Ramūnu Narbutu, kurį ji asmeniškai pažįsta, ir paprašė pagalbos. Taip ir buvo atrastas kelias į Paslaugų sferos darbuotojų profesinę sąjungą, vadovaujamą Aleksandro Posochovo.

 

Pasak naujosios organizacijos pirmininkės, grožio paslaugų sfera – labai specifinė: beveik visi žmonės ten dirba pagal verslo liudijimus, tik kelios kirpyklos su darbuotojais yra sudarę darbo sutartis. Verslo liudijimų turėtojai yra tarsi užribyje, jie neturi tokių socialinių garantijų, kurias turi sudariusieji darbo sutartis. „Moterys negali eiti nėštumo ir gimdymo atostogų, nes lieka be pragyvenimo šaltinio, ligos atveju irgi nieko negauna, nors moka 72 litus kas mėnesį privalomojo sveikatos draudimo. Be to, iškilo ir teisinės pagalbos būtinybė“, - pasakoja moteris ir priduria, jog Visuomenės sveikatos centro darbuotojų reikalavimai kartais būna kurioziški, o jiems užginčyti reikalinga teisinė kompetencija.

 

Artimiausiuose Grožio paslaugų darbuotojų profsąjungos planuose – pasigaminti informacinės medžiagos tiems, kurie dirba pagal verslo liudijimus, ir toliau intensyviai plėstis.

 

Taip pat rugpjūčio 18 d. profsąjungos būstinėje, Gedimino 33, Kaune, vyks profsąjungos susirinkimas, kuriame bus inicijuojama peticija Kauno miesto savivaldybei dėl verslo liudijimų kirpėjams kainos mažinimo. „Tiek, kiek kartų pabrangs šildymo paslaugos, tiek kartų bus prašoma savivaldybės sumažinti verslo liudijimo kainą“, - sakė I.Sutkevičiūtė. Jos žiniomis, dabar verslo liudijimas kainuoja per 100 litų mėnesiui; dar 180 litų reikia mokėti į „Sodros“ biudžetą bazinei pensijai ir 72 litus - privalomojo sveikatos draudimo. Be to, kirpėjos moka nuomos mokestį patalpų savininkui „už kėdę“, kuris yra apie 200 litų per mėnesį, o kartais ir daugiau, bei perka visas darbui reikalingas priemones.

 

Kai bus savivaldybei įteikta peticija, kitas numatomas žingsnis – piketas.

 

Pasak pirmininkės, susibūrus į profesinę organizaciją bus lengviau apsiginti nuo įvairių apsišaukėlių, kurie, siekdami pasipelnyti, sėja baimę kirpėjų bendruomenėje.

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras