Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-05-06
Naujienos











BMA mažės per pusę mažiau, nei buvo nutarusi Vyriausybė

2009-07-10

Liepos 8-10 d. įvyko profsąjungininkų derybos su Vyriausybe dėl biudžetinių įstaigų darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis, darbo užmokesčio.

Pasak derybinėje grupėje dalyvavusio Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko Aleksandro Posochovo, po ilgų ginčų pasiektas kompromisas – biudžetininkų atlyginimų fondą sutarta mažinti ne 10, kaip ketino Vyriausybė, o 8 proc.


Bazinė mėnesinė alga (BMA) iki 2010 m. pabaigos bus sumažinta nuo 128 iki 122 litų (5 proc.) pakeliant mažiausius atlyginimų koeficientų dydžius apatinę ribą, kad nebūtų gaunančiųjų mažesnį nei minimali alga darbo užmokestį.

Dar 3 proc. bus sutaupyti iš koeficientų (neliečiant darbuotojų, kurių atlyginimo koeficientas nesiekia 15) ir priedų. Dar pirmame derybiniame susitikime buvo sutarta 30 proc. mažinti vadovų priedus. Taigi atlyginimai bus mažinami diferencijuotai.

Deryboms vadovavo Vyriausybės kancleris, dalyvavo finansų ir kultūros ministrai, vidaus reikalų sistemos, švietimo ir mokslo, sveikatos apsaugos ir socialinės apsaugos ir darbo ministrų pavaduotojai. Profsąjungoms atstovavo LPSK, Lietuvos darbo federacijos ir LPS „Solidarumas“ biudžetinio sektoriaus organizacijų vadovai.

Kultūros sektoriui derybose atstovavo kultūros ministras Remigijus Vilkaitis ir LPSDPS pirmininkas A.Posochovas. Pastarojo teigimu, su ministru susitarta, kad dėl koeficientų dydžių kitą savaitę ministerijoje bus vedamos atskiros derybos.

Primename, kad Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai surengus bado akciją Vyriausybė atšaukė vienašališkai priimtą nutarimą BMA mažinti nuo 128 iki 115 litų ir pradėjo derybas.

„Profesinių sąjungų derybininkų vardu ir asmeniškai atsiprašau, kad nepavyko išlaikyti esamo BMA dydžio, deja Lietuvą užgriuvusią socialinę naštą turime pasidalinti visi“, - apgailestavimą išreiškė A.Posochovas.

 

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras