Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-23
Naujienos











<< atgalPersekiojimo tradicijos "Norfoje" tęsiasi

2009-06-30

Jau praėjo metai nuo to, kai prekybos centre „Norfa“, esančiame Kaune, gana drastiškai buvo persekiojami profesinės sąjungos nariai, tačiau minėto prekybos tinklo požiūris į profsąjungą visiškai nepasikeitė, - rašoma naujausiame „Lietuvos profsąjungų“ numeryje.

Joniškyje esančios parduotuvės profsąjungos pirmininkas Andrius Bitaitis teigė, kad vadovybė ne tik nereaguoja į profesinės sąjungos raštus, bet ir „baudžia“ profsąjungininkus. Kadangi darbuotojų darbo sutartyse numatyta tik minimali alga, o kitą dalį sudaro niekur nereglamentuota, niekam nežinoma priedų sistema, tai šia darbdaviai mielai manipuliuoja.

Be jokių paaiškinimų profsąjungos nariams šie priedai buvo gerokai „apkarpyti“ ir, pavyzdžiui, profsąjungos pirmininkas jau kurį laiką dirba už minimalią algą. „Priedų sumažinimais vadovybė „bausdavo“ ir anksčiau, bet ne tokiomis sumomis, o susikūrus profsąjungai – net iki 800 litų „nuimama“, - pasakojo pirmininkas. – Apie profsąjungą informavus centrinę vadovybę visas apsaugos skyrius, kuriame dirba profsąjungos pirmininkas ir pavaduotojas, „sėdim ant minimumo“ – priedai nuimti visiškai“. 

Pasak Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos (LPSDPS) pirmininko Aleksandro Posochovo, LPSDPS kreipimasis į centrinę „Norfos“ vadovybę kovo antroje pusėje iki šiol nesulaukė jokio atsako. Maža to, pažeidžiamas ir Profesinių sąjungų įstatymas, pagal kurį darbdavys pagal darbuotojo prašymą privalo kiekvieną mėnesį išskaičiuoti iš profesinės sąjungos nario darbo užmokesčio nario mokestį ir pervesti jį į profsąjungos sąskaitą.

Tuo tarpu Joniškio prekybos centro „Norfa“ direktorė Violeta Beinorienė tikina apie profesinę sąjungą girdėjusi tik „pletkų lygiu“, niekas jai nieko nesakęs, nieko nerodęs. Atlyginimų mažinimai, anot jos, tikrai nėra niekaip susiję su priklausymu profesinei sąjungai: priedai esą mokami už parduotuvės, įmonės rezultatus, be to, juos diktuojanti ir rinka. O apsaugos darbuotojų priedais (kaip ir kitų darbuotojų) yra kompensuojami parduotuvės nuostoliai.

Pirmininko A.Bitaičio teigimu, būtent direktorei buvo adresuotas pirmasis profesinės sąjungos raštas su darbuotojams aktualiais klausimais, vėliau jis peradresuotas UAB „Norfos mažmena“ Šiaulių regiono direktoriui.  Įvertinant centrinės vadovybės požiūrį tikėtina, kad ir regiono direktorius nesivargins atsakinėti.

A.Bitaitis sako nesuprantąs tokios darbdavių pozicijos: „Nei mes skundėmės, nei grasinom, tik tikėjomės, kad surasim bendrą kalbą, pradėsim dialogą. Situacija dabar kažkokia brutali“. 

Ar pasikartos Joniškyje pernai metų Kauno istorija, neaišku. Buvusi profesinės sąjungos pirmininkė Kaune Alma Kemzūrienė „Norfos“ sistemoje nebedirba jau seniai, pasak jos, neatlaikė darbdavių spaudimo. O A.Bitaitis sako: „dar laikomės, jeigu nepavyks sau kažko pasiekti, tai bent kitiems...“

 

"Lietuvos profsąjungos" 2009 m. Nr. 6

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras