Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-14
Naujienos











<< atgalTarptautinė saugos sektoriaus profsąjungų konferencija

2009-05-29

Gegužės 27-29 dienomis Lietuvoje vyko tarptautinė saugos sektoriaus profesinių sąjungų atstovų konferencija. Profsąjungininkai iš Lietuvos, Lenkijos, Estijos, Bulgarijos, Slovėnijos, Vokietijos diskutavo apie padėtį sektoriuje, lygino atstovavimo tarptautinėse įmonėse reglamentavimą  kiekvienoje iš šalių, derino pozicijas tarptautinėms organizacijoms rūpimais klausimais.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pasak Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko Aleksandro Posochovo, kasmet atnaujinamo projekto tikslas – suartinti naujųjų ES šalių saugos sektorių profsąjungas, sudaryti bendrą komitetą, kuris aktyviai atstovautų šioms šalims tarptautinėse organizacijose.

 

„Mūsų problemų dažnai nesupranta senosios ES narės, nes mūsų, potarybinių šalių, profsąjunginio darbo specifika vis tiek gerokai skiriasi nuo, pavyzdžiui, skandinavų, - sakė pirmininkas. - Socialinis dialogas mūsų šalyse praktiškai tik imituojamas. O tokie renginiai padeda kitaip save pristatyti, suformuoti griežtesnes pozicijas tarptautiniu lygiu“.

 

Kiekvienais metais tarptautinę konferenciją rengia vis kita šalis. Jau vyko renginiai Bulgarijoje, Slovėnijoje, o dabar – ir Lietuvoje: Trakuose ir Vilniuje. Tokio projektų iniciatorė ir mokytoja – Vokietijos paslaugų sferos profesinė sąjunga Verdi.

 

Pirmąją konferencijos dieną apie Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos veiklą pasakojo jos pirmininkas Artūras Černiauskas, apie profsąjungas Rytų ir Centrinėje Europoje – Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos atstovas Sergejus Glovackas. Advokatas Nerijus Kasiliauskas pristatė Europos darbo tarybų veiklos reglamentavimą ES ir šalių lygmenimis, teisininkė Jolanta Cinaitienė – Lietuvos Darbo tarybų įstatymą.

 

Antrąja dieną vyko diskusijos ir darbas grupėse, o trečiąją konferencijos dalyviai atvyko į Vilnių, kur susitiko su Seimo nariu Algirdu Sysu.

 

Konferencijos dalyviai nagrinėjo Europos darbo tarybų, kurios kuriamos tarptautinėse įmonėse, reglamentavimą minėtose šalyse. Pasak A.Posochovo, padarytos išvados, jog jos tarsi konkuruoja su profesinėmis sąjungomis, joms sudarytos geresnės sąlygos ir galimybės, nes yra faktiškai finansuojamos darbdavių, kas, žinoma, jas nuspalvina geltonai. Ketinama inicijuoti diskusiją šiuo klausimu Europos lygmeniu.

 

Taip pat susirinkusieji kalbėjo apie bendras akcijas prieš tarptautines saugos įmones. Pavyzdžiui, jau net rudenį gali prasidėti piketai tose šalyse, kur bendrovės „G4S“ padaliniai ignoruoja arba net trukdo profesinių sąjungų veiklai.

 

Pirmininko teigimu, su Lenkijos profsąjungos „Solidarnošč“ atstovais suderinta, kad saugos sektoriaus profsąjungų atstovai iš Lietuvos vyks pas kolegas lenkus pasisemti patirties.

 

V.Leščinsko nuotr. pirmas iš dešinės - LPSDPS Saugos sektoriaus pirmininkas Pavelas Voronovičius.

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras