Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-24
Naujienos











<< atgalNaujasis oro uosto vadas nepasinaudojo proga pasilabinti su darbuotojais

2009-04-23

Tarptautinio Vilniaus oro uosto darbuotojų profesinė sąjunga iki kitų metų pradžios galiosiančią kolektyvinę sutartį su darbdavio atstovais pasirašė tik balandžio pradžioje. Ilgokai užtrukusiame derybų procese, pasak profsąjungos pirmininko Dariaus Šalaviejaus, netrūko chaoso. Be to,  darbuotojų konferencijoje, kur buvo svarstomas kolektyvinės sutarties projektas, nepasirodė nei naujasis oro uosto generalinis direktorius Tomas Vaišvila, nei jo įgalioti kiti vadovai.

Senoji kolektyvinės sutartis baigėsi gruodžio 31 d., iki tos dienos turėjo būti suderinta ir pasirašyta naujoji. „Tačiau kaip tik keitėsi vadovas, kurį laiką buvo laikinasis direktorius, visi laukėme naujojo, - pasakojo Darius. – Kolektyvinės sutarties projektas buvo taisomas ir pertaisomas. Derybinė grupė nusprendžia viena, direktoriai vėl išbrauko.

 

Tiesa sakant, vyko chaosas. Administracija nuolat dangstėsi krize: viskas blogai, lėšų nėra, negalim sau to leisti, ką pasakys ministerija... Iš pradžių „tėkštelėjo“ 300 tūkst. litų socialinėms programoms, po to vis nurėždavo ir liko, berods, tik 170 tūkst.“.

 

Pasak pirmininko, administracijos atstovai derybinėje grupėje nebuvo linkę prisiimti atsakomybės už savo žodžius, kiekviename susitikime profsąjungininkai išgirsdavo naujas ribas. „Vis laukėme naujojo direktoriaus, o šis lengva ranka iš kolektyvinės projekto dar išbraukė nemažai punktų. Taip derybininkų jau suderintas ir duotas susipažinti delegatams projektas buvo dar kartą „pakoreguotas“,- sakė jis.

 

Na, o linksmiausia šios istorijos dalis – darbuotojų deleguotų atstovų konferencija kolektyvinės sutarties projektui apsvarstyti. „Aš ten buvau vienintelis vadas, - šypsosi D.Šalaviejus, - administracijai atstovavo tik dvi teisininkės. Diskusija buvo aštri ir labai gaila, kad nebuvo nė vieno vadovo, būtų  buvę įdomu išgirsti jų poziciją“.

 

Jo teigimu, vieni delegatai buvo profsąjungininkai, o kiti – ne profsąjungos nariai, todėl ginčai, debatai vyko tik tarp jų. Nei paklausti, nei išgirsti atsakymų iš administracijos nebuvo galimybės. „Ačiū profsąjungos teisininkei Jolantai Cinaitienei, kuri kantriai aiškino įvairus teisinius aspektus“, -  sakė pirmininkas.

 

Jam nesuprantama, kodėl naujasis oro uosto vadovas, atėjęs tokiu sunkiu bendrovei momentu, nepasinaudojo proga konferencijoje prisistatyti kolektyvui, nors trumpai pabendrauti su darbuotojų atstovais. Juolab kad žmonės jau gauna įspėjimo lapelius dėl atleidimo iš darbo, tvyro įtampa, nežinomybė. „Buvo idealiausias momentas paaiškinti situaciją, nurodyti gaires, pasiūlyti alternatyvas, pagaliau – nuraminti,- samprotauja Darius. – Suprantama, kad generaliniam direktoriui reikia sukurti naują klientų ratą, bet įmonei juk ne tik klientai svarbu, jos veiklą užtikrina ir tie patys darbuotojai. Galbūt toks jo požiūris, o gal tai tebuvo žmogiška klaida“.

 

Šiaip taip sutartis buvo patvirtinta, anot Dariaus, ji vis tiek reikalinga, „bent kai kurie punktai įteisinti“.

 

Na, o rugsėjo mėnesį jau teks sėsti rengti naujos kolektyvinės sutarties, pasak pirmininko, jau bus pasimokyta iš ankstesnių klaidų ir profsąjungos derybinė grupė, tikimasi, bus „kietesnė“.

Oro uosto  profsąjungoje dabar yra arti 100 narių, bet šiuo metu jų nuolat daugėja.

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras