Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-23
Naujienos











<< atgalValdžia ignoravo svarbų tarptautinį seminarą

2009-01-26

Sausio 22-23 d. Vilniuje įvyko Europos privačios saugos sektoriaus konferencija seminaras, prie vieno stalo susodinęs šios srities darbdavių ir darbuotojų atstovus  iš Vokietijos, Bulgarijos, Slovėnijos, Rumunijos, Kroatijos, praneša portalas www.lprofsajungos.lt.

Nepaisant to, kad į kvietimą dalyvauti renginyje net neatsiliepė vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis bei generalinis policijos komisaras Vizgirdas Telyčėnas, Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos (LPSDPS) pirmininkas Aleksandras Posochovas po renginio džiaugėsi sulaukęs visų dalyvių padėkos ir gero konferencijos vertinimo.


Vykstant socialinio dialogo Europoje stiprinimo projektui, kurį šiuo metu kuruoja Slovėnijos saugos sektoriaus darbdavių asociacija, maždaug kas mėnesį kiekvienoje iš projekte dalyvaujančių šalių vyksta panašios konferencijos. Jose susipažįstama su tos šalies profsąjungų struktūra vei veikla ir saugos sektoriaus aktualijomis.

Pranešimus skaitė Seimo narys Algirdas Sysas, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas, Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos (ITUC) koordinatorius Lietuvoje Sergejus Glovackas, darbo teisės daktaras advokatas Nerijus Kasiliauskas.

Projekto tikslas – skatinti pasirašyti šakos kolektyvines sutartis. Tokia jau gali pasigirti kolegos iš Bulgarijos. A.Posochovas apgailestavo, jog bene vienu metu prasidėjusios derybos Bulgarijoje ir Lietuvoje, deja, mūsų šalyje, rezultato nepasiekė. Daug vilties teikusios derybos baigėsi iš emės neprasidėjusios.

Asociacijos „Apsaugos verslo grupė“ prezidentas Julius Adomaitis teigė, jog dėl komplikuoto socialinio dialogo padėties Lietuvoje kaltas abiejų pusių menkas organizuotumas. „Bijau, kad darbuotojų priklausymas profsąjungoms nesiekia 10 proc., mūsų asociacijos narėmis irgi tėra 6 proc. įmonių“, - kalbėjo darbdavių atstovas. Trukdanti ir „nesveika konkurencija“sektoriuje.

Parlamentaras A.Sysas pranešime apie socialinio dialogo situaciją Lietuvoje kritikavo valdančiuosius. kurie. nesitarę su visuomenės atstovais, per kelias dienas pakeitė per 40 mokestinių įstatymų. Tačiau nepaisant šlubuojančio dialogo aukščiausiu lygmeniu, negalima sakyti, kad jis nevyksta Lietuvoje, nepaisant to, kad narystė šalies profesinėse sąjungose iš tiesųr yra viena iš mažiausių ES.

LPKS pirmininkas A.Černiauskas, pristatęs konfederacijos struktūrą, perėjo prie šiandieninių profsąjungų aktualijų. Jo teigimu, žinant, kaip sunku „išjudinti“ lietuvius, dabartinis jų aktyvumas rodo, jog šalyje tikrai yra problemų.

A.Glovackas kalbėjo apie ITUC veiklą , taip pat apie socialinį dialogą Baltijos šalių saugos sektoriuje. Jo teigimu, tai, kaip vystėsi socialinis dialogas Lietuvos privačios saugos srityje, galima vadinti sėkmės istorija. „Tai, ko pasiekta nuo 2000 iki 2009 m. – unikalus pavyzdys, kaip nuo kariavimo galima prieiti prie tikrai geros partnerystės“, - kalbėjo S.Glovackas.

Bendrovės „G4S Lietuva“ generalinis direktorius Saulius Tulevičius džiaugėsi, kad „G4S Lietuva“ - viena didžiausių saugos paslaugas teikiančių kompanijų pasaulyje ir Lietuvoje, turi ir veikiančią kolektyvinęs sutartį. Jo teigimu, socialinis dialogas – vienas iš elementų, užtikrinančių įmonės sėkmę.
Direktorius apgailestavo, jog  didelė saugos rinkos dalis dirba šešėlinėje ekonomikoje, dėl ko darbuotojai praranda daug socialinių garantijų.

Seminare dalyvavę „G4S Lietuva“ profsąjungos pirmininkas Ridas Pagrandis bei jo kolega Pavelas Voronovičius stebėjosi, kad apsaugos darbuotojai iš kitų įmonių nesiburia į profesines sąjungas, o veikiau renkasi didesnį, dažnai ir neoficialų, atlyginimą, ir dirba daug sunkesnėmis sąlygomis.
Dr.N.Kasiliauskas skaitė pranešimą apie kolektyvines sutartis, jų teikiamą naudą bei situaciją saugos sektoriuje.

Vėliau vyko diskusijos, aptarimai, šalių prisistatymai.

(Ramunė Motiejūnaitė Pekkinen)

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras