Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-16
Naujienos











Netikėtai sutiktas kultūros ministras pažadėjo susitikti su profsąjungomis

2008-12-11

Gruodžio 10 d. bibliotekininkų bendruomenės atstovai susitiko su Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nariais. Jie įteikė oficialų raštą, kuriame išreikštas pageidavimas, kad kitais metais,  kaip ir buvo numatyta  ilgalaikės kultūros darbuotojų atlyginimų didinimo programoje, darbo užmokestis kiltų 30 proc., praneša portalas lprofsajungos.lt.


Susitikime dalyvavo Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkas Petras Zurlys, pirmininko pavaduotoja Vida Garunkštytė, Mokslinių bibliotekų asociacijos pirmininkė Emilija Banionytė, Apskričių viešųjų bibliotekų asociacijos pirmininkė Rima Maselytė, Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos pirmininkas Zenonas Vaškevičius ir Paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksandras Posochovas.

„Bibliotekininkų atlyginimai yra labai maži – iki 1000 litų „į rankas“. Nuo šių metų pavasario derybinė grupė, sudaryta iš 11 organizacijų atstovų, derėjomės ir sutarėme dėl ilgalaikės kultūros darbuotojų atlyginimų programos, -  po susitikimo sakė Aleksandras Posochovas. - Mes nestreikavome, nedarėme didelių akcijų, mes laukėme numatyto padidinimo, todėl jaučiamės labai nuskriausti. Juk kitiems buvo šiek tiek didinama šiemet – švietimo darbuotojams ir t.t.“

Pasak pašnekovo, komiteto nariai po šių argumentų pritarė, kad reikalavimai nemažinti numatyto atlyginimų pakėlimo yra pagrįsti ir vienbalsiai nutarė siekti, kad Seime svarstant biudžeto projektą būtų atsižvelgta į šį kreipimąsi ir kultūros darbuotojams atlyginimai būtų keliami taip, kaip numatyta.

Kita susitikimo tema – bibliotekų fondų atnaujinimo problema, kuri daugiausiai rūpi bibliotekų vadovams. „Pagal taupymo programą ketinama 15 proc. sumažinti lėšų periodiniams leidiniams ir naujoms knygoms įsigyti, be to, iki 19 proc. (dabar – 5 proc. – red.) norima didinti pridėtinės vertės mokestį leidybai. Viską sudėjus išeina, kad pinigų fondas, skirtas leidiniams įsigyti, sumažės 29 proc. Nuo to labiausiai kentės ne bibliotekos, ne darbuotojai, o skaitytojai“, - problemos esmę dėstė A.Posochovas.

Pasak jo, atrodo, kad Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nariai suprato ir šią bėdą bei teigė bandysią taisyti padėtį svarstant kitų metų biudžetą.

Beje, Seime bibliotekų atstovų delegacija atsitiktinai susitiko ir kultūros ministrą Remigijų Vilkaitį. Šis sutiko su pasiūlymu artimiausiu metu surengti derybinės grupės, kuri derino ilgalaikę kultūros darbuotojų atlyginimų didinimo programą, susitikimą ir kalbėti apie šios programos tęstinumą.

Sprendžiant bibliotekininkų atlyginimų problemas A.Posochovas pasisako pirmiausia už derybų kelią, tačiau jeigu jų nebūtų arba jos būtų imituojamos, jis žada akcijas ir net streikus. Jeigu jau būtų nuspręsta streikuoti, bibliotekininkai streikuotų tada, kai jų darbas yra labiausiai reikalingas – studentų sesijos metu.

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras