Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-25
Naujienos











Pirmasis susitikimas dėl "Rimi Lietuva" kolektyvinės sutarties

2008-10-29

Apie prekybos tinklų vadovų nusiteikimą profesinių sąjungų atžvilgiu negalima kalbėti vien neigiamame kontekste, rašo interneto portalas www.lprofsajungos.lt. Tuo įsitikino Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Aleksandras Posochovas, spalio 20 d. dalyvavęs pirmąjame derybiniame susitikime dėl prekybos centro „Rimi Lietuva“ kolektyvinės sutarties.


Prieš mėnesį profesinė sąjunga darbdaviams įteikė jos projektą, o šiame susitikime „Rimi“ vadovai pateikė savo pastabas ir pasiūlymus. Juos išnagrinėję darbuotojų atstovai po dviejų savaičių su savo sprendimu supažindins administraciją ir toliau derėsis dėl didesnių garantijų darbuotojams.

 A.Posochovas sakė, jog geranoriškas darbdavių nusiteikimas yra labai sveikintinas. „Jie priima tai (bendradarbiavimą su profsąjunga – LP) protingai, kaip aš sakau – skandinaviškai“, - teigė jis. Bendrovės vadovai patikino, jog jiems dažnai trūksta informacijos, kokiomis nuotaikomis gyvena jų darbuotojai, sunku su jais komunikuoti, todėl profesinė sąjunga turėtų tapti komunikavimo bendrovės viduje priemone.   

Pripažinta kaip partnerė profesinė sąjunga gavo ir išskirtines garantijas – atsiradus bendrovėje kitiems darbuotojų atstovams administracija nepradės su jais atskiro dialogo, o šie turės kreiptis dėl bendradarbiavimo į jau veikiančią profsąjungą. Iš pirmo žvilgsnio toks sutarimas atrodo lyg ir perteklinis, tačiau žinant, kaip kartais šalia įkurtos profsąjungos įsteigiama nauja (-os) taip įnešant naujos sumaišties, tai – sveikintina.

Derybose dėl kolektyvinės sutarties „Rimi“ atstovauta aukščiausiu lygmeniu: dalyvavo dabartinis generalinis direktorius Paulo Perebumas (Paulo Peereboom) bei naujai paskirtas vadovas, darbą pradėsiantis artimiausiu metu, personalo skyriaus vadovė, teisininkai, kiti atsakingi asmenys. Profesinei sąjungai be A. Posochovo atstovavo „Rimi Lietuva“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Pavelas Kaplevskis, keli komiteto nariai.

Kolektyvinė sutartis reglamentuos administracijos ir profesinės sąjungos bendradarbiavimą, darbuotojų teises, socialines garantijas. Konkretūs dalykai, pavyzdžiui, atlyginimų lentelės, bus įtvirtinti sutarties prieduose.

Nors aukščiausi bendrovės vadovai palankiai priima darbuotojų atstovus, pasak A.Posochovo, dar atsiranda  „Rimi“ parduotuvių, kurių administracija nenori pripažinti profsąjungos. Todėl susitikime buvo aptarta ir ši problema. Bendrovės vadovai „uždegė žalia šviesą“ profsąjungos komiteto atstovų vizitams į paskiras parduotuves, o esant reikalui, pasikviečiant draugėn ir personalo skyriaus vadovę.

Šiuo metu „Rimi Lietuva“ darbuotojų profesinė sąjunga turi per 100 narių. Gerokai lėčiau reikalai juda kituose prekybos centruose: „Norfa“, „Maxima“, „Senukai“. Tiesa, „Norfos“ administracija, anot A.Poschovo, profsąjungos narių kaip anksčiau jau nebepersekioja.

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras