Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-24
Naujienos











<< atgalBibliotekų profsąjungos rengiasi algų padidinimui

2008-10-15

Spalio 8 d. į susitikimą su Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininku Algirdu Sysu susirinko Nacionalinės Martyno Mažvydo, Lietuvos mokslų akademijos, Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus ir Šiaulių apskrities Povilo Višinskio bibliotekų profesinių sąjungų atstovai.

Pagrindinis susitikimo tikslas – pasirengti skaidriam bibliotekininkų atlyginimų didinimui 30 proc. nuo 2009 m. sausio 1 d., t.y. tinkamai atstovauti darbuotojams, kad realiai algos padidėtų visiems, ypač mažiausiai gaunantiems, rašo www.lprofsajungos.lt.


Šiaulių biblioteka, beje, yra naujoji Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos kultūros sektoriaus narė.

Pasak LPSDPS pirmininko Aleksandro Posochovo, bibliotekų bendruomenės susirūpinę dėl papildomų lėšų, kurias gaus bibliotekos darbuotojų atlyginimams, būtų paskirstytos skaidriai, o ne pagal vadovų simpatijas. Ten, kur yra profesinė sąjungos, jos atlyginimų paskirstymo procese gali dalyvauti įstatymų numatyta tvarka.

Tačiau, anot pirmininko, yra tokių profsąjungų, kurios veikia šakiniu lygmeniu, t.y. priima narius į šakinę organizaciją, o nekuria jų pačiose bibliotekose. Tada tampa sudėtinga stebėti, ar didesni atlyginimai skirstomi skaidriai.

Susitikime su A.Sysu dalyvavo minėtų bibliotekų profsąjungų aktyvas bei advokatas Nerijus Kasiliauskas, buvo nagrinėta įstatyminė bazė apie profesinių sąjungų teises ir galimybes dalyvauti atlyginimų skirstyme. Svarbiausia, kad išliktų socialinis teisingumas ir  atlyginimų padidėjimą realiai pajustų visi bibliotekų darbuotojai, o ypač mažiausiai uždirbantieji. „A.Sysas minėjo, kad kai kurių sveikatos apsaugos įstaigų, gavusių pinigus atlyginimų didinimui, vadovai daugiausiai pinigų priskyrė sau. Nenorime, kad taip atsitiktų ir mums“, - teigė  A.Posocovas.

Pasak jo, Seimo komiteto pirmininkas davė daug patarimų. „Buvo konkretus, dalykiškas pokalbis. Ypač mums pasitarnauja nuo liepos 1 d. įsigalioję Darbo kodekso pakeitimai, kurie sukonkretina, kas yra profsąjungų informavimas ir konsultavimas“, - LP sakė LPSDPS pirmininkas.

Nuspręsta, kad kiekviena profsąjunga įstatymų numatyta tvarka kreipsis į savo bibliotekos  vadovą dėl dalyvavimo atlyginimų skirstymo procese. Na, o LPSDPS vadovas įpareigotas kreiptis į Kultūros ministeriją, kad būtų atnaujinta darbo grupė, kuri rengė ilgalaikę kultūros darbuotojų  atlyginimų kėlimo programą. Ši grupė turėtų „pakoreguoti ir peržiūrėti koeficientus, kurie yra numatyti kultūros darbuotojams, ir numatytų kategorijas, pagal kurias būtų numatyti atlyginimų rėžiai“. 

Spalio 14 d. žiniomis, jau parengti raštai minėtų bibliotekų vadovams, kuriuose prašoma „profesinei sąjungai sudaryti sąlygas dalyvauti skirstant darbo užmokesčio fondo padidinimą darbuotojams“. Pagal Darbo kodekso 188 straipsnį, profesinės sąjungos turi dalyvauti darbo užmokesčio kėlimo procese.

Kai tik bus patvirtintas nacionalinis biudžetas 2009 m. (tikėtina - gruodžio pradžioje), svarstymai dėl algų kėlimo persikels į bibliotekas. Profsąjungų atstovai tikisi, kad tarp darbdavių ir darbuotojų atstovų nesklandumų nekils.

Primename, kad kelis mėnesius buvo renkami parašai po pareiškimu dėl bibliotekininkų darbo užmokesčio. Seimo Pirmininkui, Premjerui ir kultūros ministrui rugsėjo 19 d. buvo įteiktas šis pareiškimas su 1500 parašų. Kol kas gauti tik atsakymai, kuriuose pranešama apie dokumento peradresavimą: Vyriausybės kanceliarija perdavė Kultūros, Finansų ir Socialinių reikalų ir darbo ministerijoms, o Seimo kanceliarija – Socialinių reikalų ir darbo komitetui.

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras