Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-23
Naujienos











<< atgalNorfoje – viduramžiški grasinimai profsąjungos nariams

2008-06-17

Kaip praneša www.lprofsajungos.lt, Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksandras Posohovas sutikęs pasakoti apie veiklą prekybos sektoriuje pradėjo nuo geros naujienos. Su prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ vadovais geranoriškai pavyko susitarti dėl bendradarbiavimo pradžios. Oficialaus abiejų pusių susitikimas numatytas birželio 19 d.


Tuo tarpu kitame prekybos tinkle „Norfa“ prasidėjo profesinės sąjungos narių  persekiojimas. „Norfos mažmenos“ regioninės apsaugos vadovas Genadijus Beliavskis leidosi į susitikimus su pavaldiniais nepamiršdamas jų „pamokyti“, kaip elgtis su profsąjungininkais, skleidžiančiais informaciją apie profsąjungą, o nesusipratėlius ragindamas išstoti iš jos. Žinoma, labiausiai kliuvo profesinės sąjungos pirmininkei Almai Kamzūrienei, tačiau ši atsitraukti nežada.

 „Taip, šiandien (birželio 10 d.) viskas ir vyko, - šį faktą LP patvirtino A.Kemzūrienė, - pajutau labai didelį spaudimą“. Kaune „Norfos“ apsaugoje dirbančiai moteriai jos viršininkas G.Beliavskis grasino, jog ši, jei nepaliksianti profsąjungos, negausianti gana didelio priedo prie algos.

 „Mūsų darbo sutartyse yra numatyta, jog mūsų atlyginimai tėra minimali alga plius priedai, kurie yra daug didesni už minimalų darbo užmokestį“, - sakė A.Kemzūrienė ir pridūrė, kad daugiau nei tūkstančiu litų sumažėjusi alga jai būtų didelis nuostolis, tačiau ji nežadanti trauktis ir nuleisti rankų.

 Negana to, apsaugos viršininkas moteriai priminė apie ankstesniu bandymus kurti profesinę sąjunga „Norfoje“, kurių pasekmes buvęs pirmininkas jautė gana ilgai: dėl didelio spaudimo palikęs darbą jis dar ilgai negalėjo rasti kito. „Davė suprasti, kad jeigu neišstosiu (iš profesinės sąjungos – LP), tai turėsiu daug problemų“, - dar šviežius įspūdžius pasakojo A.Kemzūrienė. Be to, jai buvo pasakyta, kad per aukštai pakėlus sparnus, gali tekti greit nusileisti.

Profesinės sąjungos pirmininkė sako nesitikėjusi tokios vadovybės reakcijos. Ji neišgirdusi ir argumentų, kodėl profesinę sąjungą „Norfoje“ steigti yra blogai: „Aš klausiau, kodėl jūs bijote tos profsąjungos? Vadinasi yra tiek daug problemų, o jūs bijote, kad jas atskleisime? Ne, jie sako, ir daugiau nieko neaiškina“.

 A.Kemzūrienė išgirdusi ir kaltinimų, neva darbuotojus stoti į profesinę sąjungą ji agituojanti darbo metu. „Aš agituoju juos per savo pietų pertrauką, už kurią atlyginimo negaunu, todėl galiu daryti jos metu, ką noriu“, - viršininkui atsakiusi ji.

 Kiti profesinės sąjungos nariai taip pat sulaukė valdžios vizito. Jie buvo klausinėjami, kokių tikslų jie turintys, tikino, jog „jokia profsąjunga jiems nieko nepadės“. Pirmininkės buvo prašoma atskleisti visų profsąjungos narių pavardes, tačiau ši atsakiusi, jog turinti teisę jas laikyti paslaptyje.

 Apsaugos viršininkas nepamiršo „painstruktuoti“ pavaldinių, kaip elgtis pamačius profsąjungininką, dalinantį darbuotojams informaciją. Tokiu atveju liepta juos iš karto varyti iš parduotuvės. „Greičiausiai čia mane turėjo omeny, - svarsto A.Kemzūrienė, - nes aš važinėju po parduotuves ir dalinu informacinę medžiagą“.

 Sužinojęs apie įvykį A.Posochovas paskambino bendrovės „Norfos mažmena“ Kauno regiono direktoriui Sigitui Naruševičiui. Šis jam atsakęs, jog pats esąs juristas, gerbiantis teisę, ir prieš profesines sąjungas nieko neturįs, o apie patikrinimus nieko nežinąs.

 Tuomet LPSDPS vadovas kreipėsi į patį G.Beliavskį, kuris teigė jokių profsąjungų nežinąs, o patį A.Posochovą „mandagiai pasiuntė po velnių“ ir numetė ragelį.

 A.Posochovas stebisi, kaip civilizuotoje Europos Sąjungos šalyje galima šitaip elgtis – grasinti, kad žmogus dėl narystės profesinėje sąjungoje praras darbą, o po to dar negalės niekur įsidarbinti.

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras