Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-21
Naujienos











<< atgalProfsąjungą ir darbdavį sukiršino paštas

2008-06-16

Kaip rašo dienraštis "Verslo žinios", prie derybų stalo su darbdaviu nekantraujanti sėsti prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ profsąjunga guodžiasi, kad tinklo vadovybė išvis nereaguoja į jau senokai jai  išsiųstą kvietimą susitikti ir aptarti bendradarbiavimą. Tačiau „Rimi Lietuva“ administracija tikina nesanti nusistačiusi prieš profsąjungas, tiesiog laišką gavo visai neseniai.


Balandžio 10 d. įsteigtos prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ (RL) darbuotojų profsąjungos atstovai guodžiasi, kad iki šiol nepavyksta užmegzti dialogo su darbdaviu.

„Susidaro įspūdis, kad RL ignoruoja profsąjungas kaip socialinį partnerį. Dar prieš mėnesį RL buvo išsiųstas kvietimas bendradarbiauti, tačiau iki šiol negavome jokio atsakymo“, – pasakoja Aleksandras Posochovas, Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos (LPSDPS), kurios narė yra RL profsąjunga, pirmininkas.

Jis priduria buvęs nustebęs, kai gegužę  vykusios konferencijos metu RL vadovas, paklaustas apie tinklo profsąjungas, sakė esą jos neprisistačiusios, nebendrauja ir jis nieko apie jas nežinąs.
„Tai keista, nes RL vadovybei buvo siųsti net du registruotieji laiškai: vieną balandžio 14 d. išsiuntė RL profesinė sąjunga, antrą gegužės 23 d. – LPSDPS“, – tikina profsąjungų atstovas.

Sukiršino paštas
Tačiau Polas Perebumas (Paulo Peereboom), UAB „Rimi Lietuva“ (RL) generalinis direktorius, užtikrina, kad RL nėra nusiteikusi prieš profsąjungas ir to neparodė jokiais savo veiksmais. 
„Oficialius laiškus apie įregistruotą profsąjungą, pažymėjimą iš registrų centro ir LPSDPS  kvietimą susitikti gavome tik praėjusios savaitės viduryje. Šiuo metu ieškome susitikimui tinkamo laiko. Manome, jis įvyks artimiausiu metu“, – sako jis.

Anot generalinio direktoriaus, kadangi informacija apie profsąjungas ir kvietimą susitikti gauta registruotuoju paštu, viskas užtruko.
„Tačiau jeigu profsąjungų atstovai nori susitikti nedelsiant, visuomet gali mums paskambinti ir tartis, kaip būtų galima išvengti biurokratinių trukdžių“, – kalba jis.
RL vadovybė užtikrina nuo pat pirmos sąjungos atsiradimo dienos esanti nusiteikusi bendradarbiauti ir ieškoti kompromisų. 

Opūs klausimai
Susitikimo nesulaukiantys profsąjungų nariai jau išgrynino, ką nori aptarti prie derybų stalo.
„Kalbėsimės, kad bent jau per didžiąsias šventes – Velykas, Kalėdas, Naujuosius metus darbuotojai galėtų pailsėti. Taip pat dėl atlyginimų didinimo, kad jie būtų bent jau 2 kartus didesni nei  minimalus mėnesinis atlyginimas, kuris dabar yra 800 Lt prieš mokesčius“, – vardija p. Posochovas.

Jo žiniomis, tinklo darbuotojų darbo sutartyse numatytas minimalus atlyginimas ir priedai, tačiau jie yra kintami, daug darbuotojų jų negauna, nes  iš algos atskaitoma už pavogtas, sugadintas prekes ir t. t. „Reklamuojama, kad uždarbis yra apie 1.600, tačiau realiai alga  atskaičius mokesčius yra apie 1.000 Lt“, – teigia jis.

Norima sureguliuoti ir darbo grafikus. „Įstatymai leidžia dirbti iki 12 val. per dieną, tačiau prekybos  centruose žmonės dirba ir po 14 val. Mat reikia į darbą ateiti anksčiau, kad pasiruoštum, be to, vyksta inventorizacijos, susirinkimai, už šias papildomas valandas nėra atlyginama. O už jas turėtų būti mokama“, – pasakoja jis
„Milžiniškų reikalavimų nekelsime, pradėsime nuo to, kad bent jau būtų laikomasi Lietuvoje veikiančių įstatymų“, – sako pašnekovas.

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras