Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-03-26
Naujienos











Prekybos tinkluose dygsta profsąjungos

2008-04-15

Pirmąją profsąjungą Lietuvos didžiųjų prekybos tinklų istorijoje  įsteigusių „Iki“ darbuotojų pavyzdžiu skuba sekti ir kitų tinklų darbuotojai. Praėjusią savaitę profesinę sąjungą sukūrė ir RIMI tinklo darbuotojai, praneša interneto portalas www.vz.lt


RIMI jau antras stambus  prekybos tinklas, kuriame įkurta profesinė sąjunga. RIMI profsąjungą praėjusį ketvirtadienį  įsteigė Kauno „Mega“ prekybos centre esančio RIMI prekybos centro darbuotojai. Šiuo metu RIMI profsąjunga vienija apie 40 narių. Pasak profsąjungos  atstovų, nors kol kas RIMI profsąjunga yra lokali - vienija vienos parduotuvės darbuotojus, tačiau jie ją traktuoja kaip viso RIMI tinklo profsąjungą.

Šią savaitę profsąjunga ketina prisistatyti RIMI vadovybei, o per porą savaičių - suformuluoti konkrečius reikalavimus.

Pasak Pavelo Kaplevskyj, RIMI profesinės sąjungos pirmininko,   profsąjunga sieks, kad būtų pasirašyta kolektyvinė sutartis su darbdaviu.

„Vieni iš pagrindinių reikalavimų bus  viršvalandžių apmokėjimas - kol kas čia yra problemų. Taip pat sieksime, kad darbuotojams būtų suteikta poilsio dienų per vadinamąsias šeimos šventes, pvz., Velykas", - vardija jis.

VŽ rašė,  kad iš pradžių  iniciatyvą nedirbti per šventes palaikė visi keturi didieji prekybininkai :„Maxima“, „Iki“, „Norfa“ ir RIMI. Jie tvirtino, kad  nedirbs tris dienas per metus - Velykų, Kalėdų ir pirmąją Naujųjų metų dieną. Tačiau susitarimo laikėsi tik kartą - per Kalėdas.

RIMI profsąjunga derėsis ir dėl atlyginimų didinimo. „Jie turėtų siekti bent 1.500 Lt į rankas per mėnesį“, - mano Aleksandras Posochovas, Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos (LPSPS) pirmininkas. LPSPS  nare tapo ir RIMI darbuotojų profsąjunga.

RIMI  vadovybė, anot p. Kaplevskyj, steigti profsąjungos netrukdė.

„Ji dar nežino, kad įsikūrė profsąjunga“, - aiškina jis.

O profsąjungos įkūrimą „Iki“ tinkle  lydėjo skandalas. Rašyta, kad, „Iki“ darbuotojams praėjusį antradienį įsteigus profesinę sąjungą, po dienos apie atleidimą iš darbo pranešta profsąjungos valdybos narei, vienai iš Vilniaus parduotuvių „Ikiukas“ direktorei. Profesinė sąjunga tokius „Iki“ vadovybės veiksmus įvertino kaip represijas.

Tačiau  „Iki“ valdančios UAB „Palink“ atstovai tikina, jog  „Ikiuko“ direktorės  atleidimas niekaip nesusijęs su profsąjungos įsteigimu.

„Ji atleista  už  šiurkščius pažeidimus. Patikėkite, atleisti tikrai buvo už ką. Nors profsąjungos  kūrimo neskatinome, bet ir nekliudėme jam“, - teigia Tomas Vaišvila, „Iki“ komunikacijos direktorius.

Pasak jo, „Iki“ vadovybė kol kas nėra gavusi jokio dokumento, kad įmonėje egzistuoja profsąjunga.
„Tik per televiziją matėme. Dabar laukiame laiško su informacija, kas jie ir ko nori“, -  sako jis.

„Maxima LT“ vadovybė spaudai penktadienį patvirtino atidžiai stebinti „Iki“ tinklo, kuriame pirmajame įsteigta profesinė sąjunga, padėtį ir veiksmus.

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras