Jasinskio g. 9 - 106
LT - 01111 Vilnius
Tel. : (8 5) 2498575
info@lpsdps.com

2024-04-23
Naujienos











Darbuotojų atstovavimas Lietuvos saugos sektoriuje – vienas iš pažangiausių

2007-05-22

Kaip praneša interneto portalas www.lprofsajungos.lt, savaitgalį Vilniuje įvyko tarptautinės darbo grupės, veikiančios projekte Europos socialinis dialogas ir atstovavimas darbuotojas privačiame saugos sektoriuje naujosiose ES šalyse narėse rytuose, susitikimas. Pasak Lietuvos paslaugos sferos darbuotojų profesinės sąjungos (LPSDPS) pirmininko Aleksandro Posochovo (nuotr.), pagrindinis projekto tikslas – skatinti šakinius tarifinius susitarimus privačiame saugos sektoriuje. Jis vykdomas jau antrus metus, (LPSDPS) į jį įsiliejo šiemet.


Darbo grupės pasitarime be Lietuvos dalyvavo Bulgarijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Vengrijos ir Vokietijos atstovai. A.Posochovas redakcijai sakė, buvo įdomu pasidalinti patirtimi, kaip minėtose šalyse profsąjungos veikia saugos sektoriuje. Lietuvos atvejis – vienas iš pažangiausių, net ir ES senbuvei – Vokietijai  - yra ko pasimokyti iš naujokių.

Štai Vengrijoje šakinio tarifinio susitarimo klausimas „judinamas “ jau 5-6 metus ir, atrodo, judama į priekį. Bulgarijoje - kiek sunkiau, ten yra kelios saugos sektoriaus darbdavių organizacijos ir pagrindinis rūpestis ten – sukurti vieną struktūrą, jungiančią visas. Įdomi Lenkijos patirtis. Sukurta organizavimo į profesines sąjungas tarnyba ten veikia per apsaugos įmonių klientus: jie skatinami pasirinkti socialiai atsakingas įstaigas. Na, o prasčiausia padėtis - Latvijoje ir Estijoje.

Susirinkusieji taip pat nutarė „paspausti“ ir į nacionalines profesine sąjungas vienijančią tarptautinę organizacija UNI, kuri savo darbus planuotų atsižvelgdama į šalių organizacijų poreikius bei pasiūlymus.

Daug kritikos susilaukė Europos darbo tarybos (EDT), kurios naujosiose ES šalyse veikia tik formaliai. Pagal ES teisės aktus darbo taryba yra įstatymų nustatyta tvarka įsteigtas keliose valstybėse veikiančios įmonės darbuotojams atstovaujantis organas, per kurį įmonės vadovybė informuoja darbuotojus ir konsultuojasi su jais dėl darbuotojams svarbių įmonės valdymo klausimų.  Deja, ES naujokės perėmė šiuos aktus nepasirūpinę jų vykdymo kontrole. Beveik visais atvejais darbuotojai iš EDT negauna jokios informacijos, jau nekalbant apie tas įmones, kuriose nėra profesinių sąjungų.

A.Posochovo teigimu, kitas projekto renginys vyks Lenkijoje ir jame jau dalyvaus ir darbdavių organizacijų atstovai.

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos, Vokietijos paslaugų sferos profsąjungos ver.di ir Tarptautinės amatų ir paslaugų profsąjungų organizacijos (UNI).

<< atgal


Parašykite komentarą:
Vardas: El. paštas:
<< atgal
© 2004, Lietuvos Paslaugų Sferos Darbuotojų Profesinė SąjungaPalaikymas: Informaciniu Technologiju Asistavimo Centras